«Λύγισαν» οι μετοχές

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 00:01

«Λύγισαν» χθες οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη υπό το βάρος των άκρως αποθαρρυντικών στατιστικών οικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων στον τραπεζικό τομέα, με την αβεβαιότητα στους κύκλους των επενδυτών να κορυφώνεται.

Ο Dow Jones, ο οποίος ήδη υποχωρεί εδώ και πέντε συνεδριάσεις, κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 3%, αφού έχασε 830 μονάδες τις τελευταίες ημέρες. Ο χρηματοοικονομικός τομέας παρουσίαζε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κλάδων του δείκτη S&P 500, έχοντας χάσει από τις αρχές του έτους έως σήμερα 16% της αξίας του.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν 2,7% το Δεκέμβριο, σημειώνοντας υπερδιπλάσια πτώση από το 1,2% που είχε προβλεφθεί, ένδειξη ότι η ύφεση στις ΗΠΑ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές «βούλιαξαν» μετά το μπαράζ αρνητικών νέων για την οικονομία και τις τράπεζες που έπληξαν την επενδυτική εμπιστοσύνη, καταγράφοντας απώλειες για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 4,3% για να κλείσει στις 804,27 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, με ορισμένες από τις κορυφαίες βρετανικές τράπεζες να καταγράφουν απώλειες ακόμη και 10%.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχει χάσει 9,4% της αξίας του τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. «Πρόκειται για συνδυασμό πολλών παραγόντων: υπάρχει ο τραπεζικός τομέας, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, η πτώχευση της Nortel.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα