Επαναρχίζει η ροή του ρωσικού αερίου

Υπεγράφη το συμβόλαιο μεταξύ Gazprom και Naftogaz
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 17:47
UPD:19:46

Gazprom και Naftogaz υπέγραψαν σήμερα στη Μόσχα συμβόλαιο για την επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη μεταφορά του στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα επαναρχίσει η προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είπε μετά τη λήξη της συνάντησής του στη Μόσχα με την Ουκρανή ομόλογό του, Ιουλία Τιμοσένκο, η Gazprom έλαβε εντολή να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. «Η Gazprom είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην καθημερινή ζήτηση από τους Ευρωπαίους καταναλωτές», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να επιβλέπεται η μεταφορά του φυσικού αερίου από διεθνείς παρατηρητές.

Από την πλευρά της η Ουκρανή πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και η μεταφορά του φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα ξαναρχίσει μόλις φτάσει το φυσικό αέριο στους ουκρανικούς αγωγούς.

Όπως είπε, η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ουκρανία θα κυμαίνεται γύρω στα 230-250 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 230-250 δολαρίων, η κ. Τιμοσένκο δήλωσε ότι «θα είναι κοντά σε αυτό που αναφέρατε».

Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι η μέση τιμή για το 2009 θα ανέρχεται στα 235 δολάρια.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του Reuters, που ήταν παρών στην τελετή υπογραφής, Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία διάρκειας 10 ετών για την επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα