Νέο επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα υποβληθεί στο τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, «το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις πολιτικής που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής:
• Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή
• Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας
• Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας με στοχευμένες πολιτικές».
Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία και ισχυρές οικονομίες, όπως η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική και η αγγλική θα εισέλθουν σε βαθιά ύφεση. Η ανεργία θα αυξηθεί. Και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα εμφανίσουν ελλείμματα υψηλότερα από ό,τι προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Όπως οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, έτσι και η ελληνική οικονομία, δεν μένει ανεπηρέαστη από την κρίση αυτή. Αν και προβλέπεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,2%) και όχι αρνητικό (-1,9% μ.ο. Ευρωζώνης) όπως σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία -5%, Γερμανία -2,3%, Ιταλία -2%, Ολλανδία -2%, Βέλγιο -1,9%, Γαλλία -1,8% Ισπανία -2%, Πορτογαλία -1,6%, Φιλανδία -1,2% Λουξεμβούργο -0,9%), θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των μαχροχρόνιων αδυναμιών της, που είναι κυρίως το υψηλό δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Έχουμε όμως και το σχέδιο και την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες.
Οι πολιτικές που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα μας επέτρεψαν:
• να έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. Ακόμη και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τις θεωρούμε πολύ απαισιόδοξες, αναμένεται το 2009 να είμαστε μια από τις πέντε (5) μόνο χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη,
• να αυξήσουμε την απασχόληση και να μειώσουμε σημαντικά την ανεργία,
• να περιορίσουμε το έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται ότι το 2009 θα βρεθεί στο 3,7% και θα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου (4%) της Ευρωζώνης.
• να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Όμως ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας με την απαραίτητη ευελιξία, αλλά και με πλήρη σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα συνεργαστούμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου, αφενός να προσαρμόσουμε σταδιακά τα δημοσιονομικά μας μεγέθη στα όσα ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέο επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα υποβάλει στο τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις πολιτικής που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και θα αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής:
• Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή
• Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας
• Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας με στοχευμένες πολιτικές.
Η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης θα εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική που υπηρετεί μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Επιλέγει και σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία να παρουσιάσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και όχι να ωραιοποιήσει ή να αποκρύψει καταστάσεις. Επιλέγει τον δρόμο της ευθύνης και όχι το δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Και αυτό τον δρόμο θα τον ακολουθήσουμε με συνέπεια και ρεαλισμό».
ΠΑΣΟΚ: Aλλοθι οι αρνητικές επιδόσεις της Ευρωζώνης
«Ο κ. Παπαθανασίου χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις αρνητικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού.
«Η πλήρης δημοσιονομική εκτροπή, που ξεκίνησε ήδη από το 2007, πριν ακόμα εκδηλωθεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζεται και το 2008 και το 2009, χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να έχει προβλέψει τις δανειακές της ανάγκες, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.