Συμφωνία Κομισιόν - Τουρκίας για τον Ναμπούκο

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 17:18
UPD:19:34

Στην αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Τουρκίας, συμφώνησαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη αυτού του αγωγού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα σήμερα απείλησε να αναθεωρήσει την υποστήριξη του στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού, εξαιτίας του βέτο της Κύπρου -μέλους της Ε.Ε.- για το ενεργειακό κομμάτι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής διεμήνυσε πως «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το ζήτημα της ασφάλειας στο ενεργειακό πεδίο, έστω κι αν διαβουλευόμεθα γι αυτήν, με το πλαίσιο που αφορά τις ενταξιακού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις μας». «Τις διμερείς μας ενεργειακές σχέσεις, δεν θα πρέπει να τις προσεγγίζουμε μόνον στο πλαίσιο της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ενώ είναι (ο ενεργειακός) τομέας αμοιβαίας ωφέλειας», επεσήμανε ο κ. Μπαρόζο.

«Παρέχουμε πλήρη υποστήριξη κάθε στιγμή» για το εργο του Ναμπούκο, δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπαρόζο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα