Κύμα απολύσεων σε ολόκληρο τον κόσμο

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 16:45
UPD:16:53

Σε μαζικές απολύσεις προχωρούν οι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, επικαλούμενες την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών, και κατ’ επέκταση της ζήτησης, και αύξηση του κόστους δανεισμού.

Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο ολλανδικός κολοσσός ING ανακοίνωσε σήμερα την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας εντός του 2009, στο πλαίσιο προγράμματος περιστολής των δαπανών κατά ένα δισ. ευρώ. Η ING «λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις των οικονομικών συνθηκών και της αγοράς που αλλάζει συνεχώς», επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, η ιρλανδική μονάδα της Royal Bank of Scotland, η Ulster Bank, ανακοίνωσε πως θα συγχωνευθεί με την θυγατρική της εταιρεία First Active – μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε περικοπές έως 750 θέσεων εργασίας. Όπως ανακοίνωσε η Ulster Bank, η απόφασή της αυτή θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού της εταιρείας στην Ιρλανδία κατά 550 υπαλλήλους και σε άλλες 200 απολύσεις στην αγγλική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, σε κατάργηση έως 8.000 θέσεων εργασίας – περίπου το 14% του συνολικού προσωπικού – της σκοπεύει να προχωρήσει η τρίτη μεγαλύτερη πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ Sprint Nextel. Με τις απολύσεις αυτές η εταιρεία φιλοδοξεί να περιορίσει τις δαπάνες της κατά περίπου 1,2 δισ. δολάρια ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα νωρίτερα η ανταγωνίστρια της Sprint, AT&T ανακοίνωσε πως θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους της – το 4% περίπου του συνολικού δυναμικού της.

Στο μεταξύ, η Royal Philips Electronics, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα σχεδόν έξι ετών και αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει σε 6.000 απολύσεις με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Περίπου 3.500 θέσεις εργασίας διεθνώς ανακοίνωσε πως καταργεί και ο βρετανο-ολλανδικός χαλυβουργικός όμιλος Corus, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση της πτωτικής στροφής στην παγκόσμια ζήτηση χάλυβα. Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταργηθούν 2.500 θέσεις εργασίας στη Βρετανία και άλλες 1.000 στην ηπειρωτική Ευρώπη, εκ των οποίων οι 800 θα είναι στην Ολλανδία.

Σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε, τέλος, πως θα προχωρήσει η Caterpillar εξαιτίας των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές και της συρρίκνωσης των οικονομιών, ενώ 7.000 υπαλλήλους απολύει και η Home Depot.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα