Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι έμποροι, εάν η κυβέρνηση δεν επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ εντός του 2009, χρονιά που, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου διαγράφεται με μελανά χρώματα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
«Οι έμποροι στερήθηκαν επτά δισεκατομμύρια ευρώ από τη κατάργηση του μέτρου και πρέπει αυτά τα χρήματα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να επιστραφούν στο εμπόριο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης παρουσιάζοντας την έκθεση.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να μην επιβαρύνουν με τις κινητοποιήσεις τους τις άλλες κοινωνικές ομάδες.
Σε ό,τι αφορά το ΤΕΜΠΜΕ, υποστήριξε πως το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις καρκινοβατεί, λόγω της σφοδρής αντίδρασης, που όπως ανέφερε, δέχεται από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα τα συμπεράσματα της έκθεσης, μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει για τη διετία 2008 - 2009 μείωση των πωλήσεων τους και των κερδών τους ενώ οι προβλέψεις των μεγάλων εταιρειών του λιανεμπορίου για το 2009 είναι πολύ χειρότερες ως προς την κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η απόλυτη πλειονότητα των ΑΕ και ΕΠΕ διατυπώνει προβλέψεις για στασιμότητα ενώ πιο απαισιόδοξες είναι οι μικρές και πολύ μκρές επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 41,2% αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη θα έχει αντίστοιχες συνέπειες και στην απασχόληση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η γενική εικόνα που επικρατεί είναι της στασιμότητας αλλά ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών εμφανίζονται διαφοροποιήσεις, με τις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις να εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνες που προγραμματίζουν αύξηση.
Ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι επίσης ότι παρουσιάζεται μείωση της μερικής απασχόλησης στον κλάδο και αυξάνεται ταυτόχρονα η προσωρινή απασχόληση (ορισμένου χρόνου) καθώς και το ότι ενώ είναι κατεξοχήν ο κλάδος της απασχόλησης νέων ανθρώπων το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μείωση στο 22% από 25%.
Γενικότερο συμπέρασμα της έρευνας είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρμενάκη, η αύξηση της συγκέντρωσης του κλάδου, εξέλιξη την οποία και απέδωσε στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου και χωροταξικού για το εμπόριο, η οποία και έχει οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη, όπως είπε, δημιουργία υπερχώρων και υπερκέντρων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και μόνο -πρόσθεσε- το περιβάλλον του εμπορίου εμφανίζεται αβέβαιο στο μέλλον.
Για το 2008, ο κ. Δημ. Αρμενάκης σημείωσε ότι από την έρευνα προκύπτει, ότι για άλλη μία φορά ο μεγάλος εργοδότης είναι το εμπόριο. Τέλος σημειώνεται ότι στην έκθεση υπάρχει και ειδικό σκέλος για τις γυναίκες εργαζόμενες στον κλάδο και μεταξύ άλλων από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι γυναίκες εργάζονται αναλογικά περισσότερες ημέρες την εβδομάδα αλλά το μέσο ωράριο των γυναικών είναι κατά μισή ώρα περίπου μικρότερο του αντίστοιχου των ανδρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ