Ε.Ε.: Πρόταση για επενδύσεις 5 δισ. € σε ενέργεια και ευρυζωνικές υποδομές

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 14:12
UPD:14:51

Η επέκταση και η αναβάθμιση της διαδικτυακής υποδομής υψηλής ταχύτητας αποτελεί οικονομική και κοινωνική επιταγή. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων έτσι ώστε να επιτευχθεί 100% κάλυψη με διαδικτυακή υποδομή υψηλής ταχύτητας μέχρι το 2010.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα προτάσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε καίριας σημασίας έργα στους τομείς της ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών Διαδικτύου.

Οι επενδύσεις αυτές θα προσφέρουν τα κίνητρα που είναι τόσο απαραίτητα για την οικονομία της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, ενώ συγχρόνως θα εξυπηρετούν στρατηγικούς στόχους όπως η ενεργειακή ασφάλεια. Όλα τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν από αυτή τη δέσμη μέτρων.

Η δέσμη μέτρων που παρουσιάστηκε σήμερα περιλαμβάνει:

σύντομη ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται το πλαίσιο και οι στόχοι της πρωτοβουλίας·

για τα σχέδια στον τομέα της ενέργειας: μια πρόταση κανονισμού για την χορήγηση κοινοτικής συνδρομής σε στρατηγικά σχέδια στον τομέα της ενέργειας. Προτείνεται συνολικό ποσό ύψους 3,5 δισεκατ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (χρηματοδοτικό κονδύλιο: 1.250 εκατ. ευρώ), έργα υπεράκτιων αιολικών σταθμών (500 εκατ. ευρώ), και έργα διασύνδεσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια (1.750 εκατ. ευρώ).

για ευρυζωνικές υποδομές: η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 1 δισεκατ. ευρώ για την επέκταση και την αναβάθμιση της διαδικτυακής υποδομής υψηλής ταχύτητας σε αγροτικές κοινότητες. Το ποσό αυτό θα διατεθεί μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ για την κάλυψη των «λευκών κηλίδων» στον ευρυζωνικό χάρτη της ΕΕ (το 30% του πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές που δεν έχει ευρυζωνική πρόσβαση)

και για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο «τσεκ απ» της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ): με τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων μηχανισμών αγροτικής ανάπτυξης, θα διατεθούν 0,5 δισεκατ. ευρώ για την έναρξη εργασιών με σκοπό την αντιμετώπιση των «νέων προκλήσεων» που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του «τσεκ απ» της ΚΓΠ. Οι νέες αυτές προκλήσεις είναι: η αλλαγή του κλίματος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτων, η βιοποικιλότητα και η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα.

Τόσο τα ενεργειακά όσο και τα ευρυζωνικά δίκτυα έχουν καίρια σημασία για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας τονίστηκε στη δεύτερη ανασκόπηση της ενεργειακής στρατηγικής της Επιτροπής του Νοεμβρίου 2008. Η σημασία της καθίσταται ακόμη προφανέστερη μετά την πρόσφατη κρίση στον τομέα του φυσικού αερίου. Με το σημερινό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κλίμα, αντιμετωπίζονται ιδιαίτερες δυσχέρειες όσον αφορά την πρόσβαση έργων σε χρηματοδότηση. Η στήριξη της ΕΕ θα επιτρέψει και πάλι την υλοποίηση τους: τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην κάλυψη των ελλείψεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις της ΕΕ, καθώς και στη διατήρηση της απαραίτητης ώθησης για τη χρησιμοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται στις διασυνοριακές ανάγκες και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Η επέκταση και η αναβάθμιση της διαδικτυακής υποδομής υψηλής ταχύτητας αποτελεί οικονομική και κοινωνική επιταγή. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων έτσι ώστε να επιτευχθεί 100% κάλυψη με διαδικτυακή υποδομή υψηλής ταχύτητας μέχρι το 2010. Ωστόσο, στις αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζονται πάντα πρόσθετες δυσχέρειες στην ευρυζωνική σύνδεση. Καθώς οι επενδύσεις επιβραδύνονται σημαντικά, τα προβλήματα αυτά αυξάνονται, πράγμα το οποίο έχει άμεσες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δράση αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε αγροτικές περιοχές – ενώ η αξιοποίηση των μέσων αγροτικής ανάπτυξης θα επιτρέψει να αναληφθούν γρήγορα οι επιτόπιες ενέργειες.

Στο παράρτημα παρατίθεται πλήρης κατάλογος των έργων ενεργειακών υποδομών που προωθούνται από την Επιτροπή.

Ιστορικό

Τον Νοέμβριο του 2008, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση το 2009 και 2010 πρόσθετου ποσού ύψους 5 δισεκατ. ευρώ μη δαπανηθέντων πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για επενδύσεις σε ενεργειακές και ευρυζωνικές υποδομές. Σκοπός ήταν να επιταχυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, να μετριαστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα και να αυξηθεί το μακροπρόθεσμο δυναμικό βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης με την παροχή στοχευμένων κινήτρων στην οικονομία της ΕΕ. Οι πόροι που διατίθενται συντελούν σημαντικά στην εφαρμογή της συμφωνηθείσας δέσμευσης για την παροχή κινήτρων που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ, με δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την πρόταση παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος Barroso από κοινού με τους Επιτρόπους Piebalgs, Fischer-Boel και Reding. Με τις προτάσεις αυτές, η Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή την εντολή που της ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2008 να παρουσιάσει γρήγορα κατάλογο συγκεκριμένων έργων, μεριμνώντας παράλληλα για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης γεωγραφικής ισορροπίας. Για να μεγιστοποιηθούν γρήγορα τα αποτελέσματα για τη γενικότερη οικονομία, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη έναρξης των χρηματοδοτήσεων το 2009 και 2010.

Για να εξασφαλιστεί ότι οι προτάσεις θα έχουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό στη συζήτηση και την έγκριση των νομοθετικών μέτρων. Συνεπώς, η Επιτροπή ελπίζει ότι θα μπορέσουν να επισπευστούν οι κανονικές διαδικασίες στα άλλα θεσμικά όργανα έτσι ώστε να υλοποιηθεί η δέσμη αυτή.

Δήλωση Μπαρόζο

«Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ στηρίζεται στις λεγόμενες «έξυπνες επενδύσεις», που προσφέρουν βραχυπρόθεσμα κίνητρα για μακροπρόθεσμους στόχους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ στηρίζεται στις λεγόμενες «έξυπνες επενδύσεις», που προσφέρουν βραχυπρόθεσμα κίνητρα για μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτό ακριβώς αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή: ένα κατάλογο συγκεκριμένων έργων για τα οποία θα διατεθούν 5 δισεκατομμύρια ευρώ μη δαπανηθέντων πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την πρόσφατη κρίση για το φυσικό αέριο και να πραγματοποιήσουμε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Πρέπει επίσης να δώσουμε κίνητρα στην ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργώντας λεωφόρους της πληροφορίας σε αγροτικές κοινότητες. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη, που όλα τους θα επωφεληθούν από τα μέτρα που προτείνουμε, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της ΕΕ με επενδύσεις σε αυτούς τους καίριους τομείς.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα