Μερική αποχώρηση από τα Τέμπη

Σ. Χατζηγάκης: Σύννομες οι παροχές στους αγρότες
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 14:01
UPD:16:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εσπασε» το μπλόκο των Τεμπών καθώς κατά τη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών επήλθε ρήξη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν περίπου 400 τρακτέρ της μειοψηφίας που ζητούσε τη διάλυση του μπλόκου. Τα υπόλοιπα τρακτέρ ωστόσο, παραμένουν στο σημείο, παρατεταγμένα κατά μήκος του δρόμου. Σύννομες με την κοινοτική νομοθεσία οι παροχές στους αγρότες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

Στα Τέμπη η Εθνική Οδός άνοιξε, με τους αγρότες να δίνουν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Οι αγρότες θα παραμείνουν στο σημείο, με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Κλειστός ωστόσο, παραμένει ο κόμβος στη Νίκαια Λάρισας, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

Αύριο το πρωί θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση των αγροτών που παρέμειναν στο μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αφού προηγουμένως αναπληρωθούν τα μέλη που αποχώρησαν από τη συντονιστική επιτροπή.

Νωρίτερα, άνοιξε ο Ισθμός της Κορίνθου, ενώ οι αγρότες του Νέστου αποφάσισαν να αποχωρήσουν αύριο στις 10.00 το πρωί από το μπλόκο στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Χρυσούπολης. Την ίδια ώρα αύριο, οι αγρότες θα αποχωρήσουν και από την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, η οποία σήμερα θα παραμείνει ανοιχτή. Ωστόσο, ο δρόμος είναι κλειστός στο ύψος του Πετροχωρίου από αγρότες της Ξάνθης.

Ανοίγει αύριο στις 12.00 το μεσημέρι το μπλόκο του Ν. Κερδυλλίων, με τους αγρότες ωστόσο να προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν στους δρόμους, αν δεν γίνουν άμεσα πράξη οι εξαγγελίες.

Αμετάβλητη εν τω μεταξύ παραμένει η κατάσταση στα υπόλοιπα μπλόκα Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Από τις πέντε έως τις επτά το απόγευμα θα κλείσει το μπλόκο στην εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας στο ύψος των Σερβίων.

Σε στάση αναμονής στα μπλόκα τους, χωρίς όμως να κλείνουν δρόμους, βρίσκονται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας. Κλειστά είναι τα μπλόκα στην Εγνατία Οδό, στην Κουλούρα Ημαθίας, στο Στρυμόνα και στο ύψος της Κομοτηνής, όπου η κυκλοφορία γίνεται μέσα από την πόλη, καθώς και μέχρι τις 4:30 το απόγευμα στον κόμβο των Γρεβενών. Ανοιξε στις 14.30 η Εγνατία πριν το τελωνείο των Κήπων.

Ανοιχτά παραμένουν τα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης, όπου το μεσημέρι οι αγρότες συσκέπτονται για να εξετάσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους. Κλειστές είναι οι συνοριακές διαβάσεις Προμαχώνα και Εξοχής. Ανοιχτός είναι ο κόμβος του Στρυμονικού, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών.

Σε προγραμματισμένους αποκλεισμούς από τις 13.30 έως τις 14.30 και από τις 19.30 έως τις 20.30 θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα.

Σ. Χατζηγάκης: Σύννομες με τα κοινοτικά οι ενισχύσεις στους αγρότες

Από την πλευρά του, σε σημερινές του δηλώσεις και απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, υπογράμμισε πως οι ενισχύσεις στους αγρότες είναι απόλυτα σύννομες με την κοινοτική νομοθεσία.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Κοινότητα ό,τι έχει γίνει, είναι απολύτως σύννομο με τα κοινοτικά. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε μεταξύ μας τα μάτια μας μόνο και μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Επικοινώνησα με την αρμόδια Επιτροπο, δεν την βρήκα. Αναλυτική συζήτηση θα έχω την Τετάρτη μαζί της.

Η συζητηση αυτή πρέπει να κλείσει για λόγους εθνικούς».

«Απευθύνω έκκληση στους πάντες. Πολιτική μπορεί να κάνει όποιος θέλει, αλλά όχι στις πλάτες και σε βάρος των αγροτών. Μιλάμε για αποζημίωση και αποκατάσταση ζημιάς, μη λένε κάποιοι ότι είναι ενίσχυση, ούτε ότι δεν είναι σύννομο κοινοτικά αυτό που κάνουμε», επεσήμανε ο κ. Χατζηγάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για το συμβούλιο αγροτικής πολιτικής:

«Για μένα αποτελεί στοίχημα ζωής και πολιτικής μου ότι όλα τα ζητήματα για τα οποία άγχονται οι αγρότες θα τα θέσω στο συμβούλιο αγροτικής πολιτικής. Θα το κάνω πράξη. Το συντομότερο δυνατόν – σε ένα μήνα- θα ζητήσω τις προτάσεις τους για τη σύσταση του συμβουλίου αυτού».

Κληθείς τέλος, να στείλει ένα μήνυμα σε όσους από τους αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, ο κ. Χατζηγάκης αρκέστηκε να πει πως «οι αγρότες διαισθάνονται τα προβλήματα της χώρας και αρχίζουν να αποχωρούν από τα μπλόκα τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος σημείωσε πως όλα κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και οι σχετικές αποζημιώσεις δίνονται μέσω του ΕΛΓΑ.

Σε ερώτηση για το ότι ο ΕΛΓΑ ενέκρινε 225 από τα 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως σημασία έχει ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, με την κοινωνική ευαισθησία που τη διακρίνει, προσεγγίζει τα αιτήματα και δίνει λύσεις και παρέπεμψε σε σχετική τοποθέτηση του προέδρου του ΕΛΓΑ.

«Όλες οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Ορισμένοι σπεύδουν να κατακρίνουν την κυβέρνηση επειδή αυτά που έχει πει, τα υλοποιεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έφερε ως παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης για το οποίο, όπως είπε, κάποιοι μίλησαν για ξαφνική παροχή.

«Ίσως κάποιοι για δικούς τους πολιτικούς ή κομματικούς λόγους θα ήθελαν να κρατήσουν τους δρόμους για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστούς. Δεν τα καταφέρνουν», παρατήρησε ο κ. Αντώναρος και ερωτηθείς αν εννοεί το ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει τα αντιφατικά που έχουν πει διάφορα -κορυφαία και μη- στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν διακρίνεται το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το θέμα για καθαρό και κρυστάλλινο λόγο», είπε.

Σε επόμενη ερώτηση για τις θέσεις υπέρ των αγροτών που διατυπώνουν στελέχη της ΝΔ, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως υπάρχει διαφορά να δέχεται κάποιος με κατανόηση τα αιτήματα διαφόρων ομάδων, από το να τους λέει να κλείσουν τους δρόμους. Όπως υπογράμμισε, η ΝΔ επί προεδρίας Κ. Καραμανλή, έχει αταλάντευτα την ίδια θέση και υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός από το Δεκέμβριο του 1998, σε δύο περιπτώσεις, καταδίκασε τα μπλόκα.

«Δεν είπα ότι οι κινητοποιήσεις είναι κομματικά υποκινούμενες. Λέω ότι κάποιοι δεν βρίσκουν το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος και ευθύνη ώστε να καταδικάσουν ξεκάθαρα, χωρίς ναι μεν αλλά, το κλείσιμο των δρόμων», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γ. Σουφλιάς: Όχι παροχές αλλά στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης

Οι ενισχύσεις τις οποίες δίδει η κυβέρνηση στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, δεν είναι παροχές, αλλα στοιχειώδης υποχρέωσή της και καμία σχέση δεν έχουν με ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, επισημαίνοντας ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους.

«Δεν είναι δυνατόν όταν η κάθε κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται σε αυτή της την υποχρέωση, να τη χαρακτηρίζουν ανάλγητη, ενώ όταν προχωρεί σε παροχές για να βοηθήσει αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως συνέβη τώρα, να κάνουν λόγο για παροχολογία που σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», παρατήρησε ο κ. Σουφλιάς.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έκανε τίποτα άλλο απο αυτό που απαιτούσε η κοινωνική δικαιοσύνη, γεγονός που δεν συναρτάται με τις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι στους αγρότες δόθηκε ό,τι ήταν δυνατό να δοθεί και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

«Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης έκανε 17 μέρες διάλογο με τους αγρότες, και η κυβέρνηση αποφάσισε στη συνεχεια να τους δώσει αυτά τα χρήματα που μπορούσε, απο κεί και πέρα δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα», συμπλήρωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

ΚΚΕ: Να μην υποστείλει τη σημαία η μικρομεσαία αγροτιά

«Να μην υποστείλει τη σημαία του δίκαιου αγώνα της, όπως επιδιώκουν η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και στελέχη αυτών των κομμάτων στο αγροτικό κίνημα» κάλεσε τη μικρομεσαία αγροτιά το ΚΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, να γίνει πιο συνειδητός, πιο αποτελεσματικός. Δίπλα σας και μαζί σας είναι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Απέναντί σας έχετε τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους, τους πλουτοκράτες, την ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Καρατζαφέρης: Το θέμα είναι πότε θα ανοίξουν οι δρόμοι για τη Γεωργία

«Το θέμα δεν είναι μόνο πότε θα ανοίξουν οι δρόμοι. Το θέμα είναι, να ανοίξουν οι δρόμοι για τη γεωργία και πότε θα βρούμε την ατραπό εκείνη, που θα βγάλει τους αγρότες από την ύφεση και τη μιζέρια. Πότε θα τους δώσουμε μια αυτοπεποίθηση για δυναμικές καλλιέργειες, που θα βγάλουν και τους ίδιους από αυτή την καταχνιά και την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή απαξία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

«Χρειάζεται μία εκ βάθρων αλλαγή στην Αγροτική Πολιτική. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Aλ. Τσίπρας: Αμέριστη συμπαράσταση στους αγρότες

Πλήρη στήριξη στις κινητοποίησεις των αγροτών παρέσχε ο πρόεδρος του Συνασπμού Αλέξης Τσίπρας από το βόρειο Εβρου, όπου είχε συναντήσεις με φορείς της περιοχής. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και της απεγνωσμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να διασπάσει τον αγώνα» τους.

Επικρίνοντας έντονα τις αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος για τις παροχές στους αγρότες, σημείωσε πως «επεφύλαξε για τους αγρότες ένα μικρό πακέτο 500 εκ. ευρώ». «Οι αγρότες -παρατηρησε- δεν είναι τραπεζίτες και ασφαλιστικές εταιρείες για να δικαιούνται δισεκατομμύρια».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για την παρουσίαση του θέματος από τα κανάλια: «Όλοι βλέπουμε κάθε βράδυ στα δελτία των 8, όχι τα αιτήματα και τα προβλήματα που έχει ο αγροτικός κόσμος, αλλά τις "αντιθέσεις" τους, τα "ρήγματα" στα μπλόκα και κυρίως την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει περισσότερα χρήματα λόγω των περιορισμών που έχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην ενωτική πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών. Θα είμαστε μαζί τους στην πρώτη γραμμή, στον αγώνα για αξιοπρέπεια και δουλειά. Ούτε βήμα πίσω», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για τον αγροτικό τομέα.

«Διεκδικούμε -είπε- τη ριζική αναθεώρηση της Kοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των ελλειμματικών ποιοτικών μεσογειακών προϊόντων. Απαιτούμε την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αναγνωρίζει το ζωτικό ρόλο των αγροτών στην ελληνική κοινωνία. Προτείνουμε την χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για μία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα