Ιαπωνία: Προς τη χειρότερη ύφεση

Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 06:03
UPD:09:18
REUTERS/YURIKO NAKAO

Προς τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οδεύει η Ιαπωνία καθώς πρωτοφανής ήταν η μείωση - 9,6% - της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο, η ανεργία αυξήθηκε και τα νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους.

Η μείωση της παραγωγής ήταν μεγαλύτερη της προηγούμενης ρεκόρ του 8,5% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο το υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 4,4% από 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε 41 χρόνια.

Οι υφέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και η επιβράδυνση στην Κίνα περιόρισαν τη ζήτηση για ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά. Η Toshiba Corp. που απολύει 4.500 εργαζομένους, προέβλεψε χθες ρεκόρ ετήσιες ζημίες λέγοντας ότι θα καθυστερήσει να κατασκευάσει το εργοστάσιο παραγωγής τσιπ. Αυτήν την εβδομάδα η Honda Motor Co. διεύρυνε τη μείωση της παραγωγής της.

Στην Ιαπωνία ο Νikkei 225 βυθίστηκε 3,4% στο Τόκιο, ωθώντας τις μετοχές της Toshiba και της Nintendo Co., που αναθεώρησαν χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη κατά 1/3. Φέτος ο Nikkei έχει υποχωρήσει 10,1%, διευρύνοντας την περυσινή υποχώρηση ρεκόρ του 42%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 89,55 ανά δολάριο ΗΠΑ από 89,99 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 4,6%, για δέκατο μήνα, σύμφωνα με διαφορετικές εκθέσεις. Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 0,2% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας από 1% τον Νοέμβριο.

Το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 11,9%, σύμφωνα με το υπουργείο, την τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά 9,1% τον Ιανουάριο και 4,7% τον Φεβρουάριο.

Αυτήν την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα μειωθεί 2,6% φέτος. Αυτή ήταν η χειρότερη πρόβλεψη για χώρα του G7 εκτός της Βρετανίας. Η εν λόγω οικονομική συρρίκνωση της Ιαπωνίας θα είναι η χειρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα