Σουηδία: Νέα «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζες

Ύψους 6 δισ. δολαρίων
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 13:30
UPD:13:33

Κεφάλαια ύψους 50 δισ. κορονών (6 δισ. δολ.) σκοπεύει να χορηγήσει στις εγχώριες τράπεζες η σουηδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη δανειοδότηση προς τις επιχειρήσεις και να «θωρακίσει» την οικονομία από την πρώτη ύφεση σε διάστημα 15 ετών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχει στην πώληση νέων μετοχών από τις τράπεζες και να παράσχει έως το 70% των απαιτούμενων κεφαλαίων, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας ¶ντερς Μποργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας ¶ντερς Μποργκ.

Η σουηδική κυβέρνηση είχε προβλέψει το Δεκέμβριο ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και ότι η χώρα θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 και το 2010. Αυτό θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 1% φέτος, είχε εκτιμήσει.

Την περασμένη χρονιά, η Σουηδία είχε δεσμευθεί να παράσχει εγγυήσεις στις τράπεζες για δάνεια ύψους έως 1,5 τρισ. κορονών, προκειμένου να τις διευκολύνει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Επίσης, είχε ανακοινώσει σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 28 δισ. κορονών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα