IHT: Τα κεφάλαια εγκαταλείπουν την Κίνα

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 13:25

Εάν η σειρά κινήτρων που έχει ανακοινώσει η κινεζική κυβέρνηση έχει αποτέλεσμα, η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει εντός τους έτους με αποτέλεσμα να προσελκύσει και πάλι τα ξένα κεφάλαια με το ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Σε κρατικά ομόλογα αμερικανικού δημοσίου, ξένες τράπεζες και ξένα χαρτοφυλάκια επενδύουν τα δολάρια που κερδίζουν από τις εξαγωγές οι κινεζικές επιχειρήσεις, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πορεία της κινεζικής οικονομίας, αναφέρει η εφημερίδα International Herald Tribune.

Καθώς τα κεφάλαια κατευθύνονται εκτός της Κίνας, την τάση ακολουθούν και οι ξένοι επενδυτές με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός επενδύσεων στη χώρα. «Πρόκειται αναμφίβολα για ένδειξη υποχώρησης της ανάπτυξης στην Κίνα, γιατί κάποιος να κρατήσει εδώ τα χρήματά του;» διερωτάται ο Χένρι Λι, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στο Χονγκ Κονγκ.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω τάση. Εάν η σειρά κινήτρων που έχει ανακοινώσει η κινεζική κυβέρνηση έχει αποτέλεσμα, η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει εντός τους έτους με αποτέλεσμα να προσελκύσει και πάλι τα ξένα κεφάλαια με το ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνει η IHT.

Οι συνολικές εκροές από την Κίνα το τέταρτο τρίμηνο υπολογίζονται σε 240 δισ. δολάρια, εκτίμηση, ωστόσο, που ενσωματώνει τις επικρατέστερες προβλέψεις, τα κεφάλαια που αποσύρονται καθώς και το ρυθμό μείωσης του επαναπατρισμού κεφαλαίων από τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί στα κεφάλαια που αποσύρονται από την Κίνα, τόσο το χειρότερο για αυτήν, καθώς μια τέτοια τάση θα υποδήλωνε έντονη ανησυχία εκ μέρους των επενδυτών σχετικά με τη σταθερότητα στη χώρα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Παρότι υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για επιστροφή των κεφαλαίων, υπάρχει μια παράμετρος που σκιάζει τις ελπίδες: Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των κινεζικών αρχών, 20 εκατομμύρια αλλοδαποί έχουν χάσει τη δουλειά τους, γεγονός που σημαίνει ότι εάν δεν επιστρέψουν σύντομα στην εργασία θα αποτελέσουν το «φίδι στο κόρφο» της κινεζικής κυβέρνησης.

Ακόμη σημαντικότερος είναι ο ρόλος που των ιδιωτών οι οποίοι, όταν κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους εκτός των συνόρων, επηρεάζουν μια από τις βασικότερες σταθερές της διεθνούς χρηματοοικονομικής των τελευταίων πέντε ετών: Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κίνας στη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ελλειμμάτων εμπορικού ισοζυγίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για να αποτρέψει την ανατίμηση του γεν, η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της αγοράζει τα δολάρια που εισρέουν στη χώρα μέσω του εμπορίου και των ξένων επενδυτών με αποτέλεσμα να συσσωρεύει περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα από την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μαζί. Για την αγορά των δολαρίων, η κυβέρνηση έχει τυπώσει δολάρια τα οποία επενδύσει κατά τα δύο τρίτα σε τίτλους των ΗΠΑ και κυρίως σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου. Σε περίπτωση, όμως, που οι εισροές δολαρίων στην Κίνα μειωθούν δραστικά, η κυβέρνηση δεν θα έχει αρκετά γεν για να συνεχίσει τη μαζική αγορά γραμματίων δημοσίου ΗΠΑ, εάν υποθέσουμε ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης, ο Κινέζος πρωθυπουργός προέβη το Σαββατοκύριακο στην -για πολλούς αμφίσημη- δήλωση: «Το εάν η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει [δολάρια] και το πόσα [δολάρια] θα αγοράζει θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της αξίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα