ΗΠΑ: Πρόταση για εποπτική αρχή συστημικών κινδύνων

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 16:19
UPD:17:26

Πρώτη προτεραιότητα στην αναθεώρηση του εποπτικού συστήματος στις ΗΠΑ είναι η σύσταση ειδικού φορέα για τον έλεγχο των συστημικών κινδύνων, οι οποίοι ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο στη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η εν λόγω πρόταση «έπεσε στο τραπέζι» στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον σχετικά με την επανεξέταση των συστημάτων εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal.

Η δέσμη μέτρων που πρότεινε ο κ. Φρανκ ολοκληρώνεται σε πολλά στάδια: Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει τη σύσταση εποπτικής αρχής συστημικών κινδύνων, η οποία πιθανότατα αφορά τη Federal Reserve. Σύμφωνα με τον κ. Φρανκ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο τον τραπεζών.

Η αρμοδιότητα του συγκεκριμένου εποπτικού φορέα θα πρέπει, υποστηρίζει ο Γερουσιαστής, να επεκτείνεται στον έλεγχο των αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge fund), των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και των αμοιβών των ανώτατων εταιρικών στελεχών.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, δήλωσε ότι χρειάζεται «πλήρης διαφάνεια στην αγορά των hedge fund, ενώ οι απολαβές των διοικητικών στελεχών θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο προκειμένου να χαλιναγωγούνται «τα κίνητρα ανάληψης παράλογου ρίσκου».

Όσον αφορά στη σύνοδο κορυφής των βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών της G20 στις 2 Απριλίου, ο κ. Φρανκ δήλωσε ότι ευελπιστεί να δοθεί μια «γενική κατεύθυνση», ωστόσο θεωρεί απίθανο να έχει καταρτιστεί έως τότε η σχετική νομοθεσία.

Η δεύτερη φάση της πρότασής του Μπάρνι Φρανκ προβλέπει τη συγχώνευση ή ενδυνάμωση του ρόλου των υφιστάμενων εποπτικών αρχών. Στις προτάσεις του Γερουσιαστή περιλαμβάνεται, τέλος, η εφαρμογή ενός προγράμματος ασφάλισης των δημοτικών ομολόγων που θα χρηματοδοτείται από τα πριμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα