Πρόστιμο στη Sea Star από την Επ. Ανταγωνισμού

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 16:27
UPD:16:30

Πρόστιμο 3.742.945,00 ευρώ για μη γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 4β του ν. 703/77, συγκέντρωσής της με την ΑΝΕΚ, ανακοίνωσε πως επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία Sea Star Capital Plc.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2009.

Βάσει αυτής, η Επ. Ανταγωνισμού διατάσσει, επίσης, την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να προβεί σε έρευνα για τις ενδεχόμενες αντι-ανταγωνιστικές συνέπειες αυτής της συγκέντρωσης στον τομέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, ενώ επιβάλλει και πρόστιμο 75.000,00 ευρώ στον κ. Ι. Βαρδινογιάννη του Ιωσήφ, διότι στα πλαίσια του προαναφερθέντος ελέγχου, δεν απάντησε πλήρως και εγκαίρως σε ερωτήσεις που του έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

«Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στα πλαίσια αυτεπάγγελτου ελέγχου, διερεύνησε υπό το πρίσμα του δικαίου του ανταγωνισμού, την κατάσταση που διαμορφώνουν στον κλάδο των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, οι μετοχικές ανακατατάξεις μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επ. Ανταγωνισμού.

Όπως εξηγεί, βασική υποχρέωση κάθε επιχείρησης που σε συνέχεια μετοχικών αλλαγών αποκτά τον έλεγχο (κοινό ή αποκλειστικό), άλλης επιχείρησης, είναι η γνωστοποίηση αυτών των αλλαγών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου η τελευταία να σταθμίσει, εάν αυτές συνεπάγονται παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77 στις επί μέρους αγορές των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Η παρούσα υπόθεση αφορά στον έλεγχο μη γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης στον κλάδο της ακτοπλοΐας μεταξύ Sea Star (που ελέγχει την HSW) και ΑΝΕΚ, σημειώνει η Επιτροπή.

Ειδικότερα η κυπριακή εταιρεία Sea Star Capital PLC, τονίζει η Επιτροπή, απέκτησε το 2007 το 36,5% των μετοχών της HSW και το 15,90% της ΑΝΕΚ. «Υποστηρίζοντας ότι η απόκτηση αυτών των ποσοστών δεν επηρέαζε τις συνθήκες ανταγωνισμού, διότι δεν της επέτρεπαν να ελέγξει καμία από τις προαναφερθείσες εταιρείες, περιορίστηκε να ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση από αυτήν στις αρχές του 2008 άλλων 16,6% μετοχών της ΑΝΕΚ, ως ήσσονος σημασίας για τον ανταγωνισμό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν για το θέμα αυτό, τόσο από τον σχετικό αυτεπάγγελτο έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού όσο και από την γενικότερη διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η τελευταία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Sea Star ελέγχει τόσο την HSW όσο και την ΑΝΕΚ, καταλήγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ανακοίνωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΝΕΚ
  • ΑΝΕΠ
  • ΑΝΕΠΟ



Σχολιασμένα