Nissan: 20.000 απολύσεις, προβλέψη για ζημίες 2,9 δισ. δολ.

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 08:41
UPD:15:29
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Στη μείωση 20.000 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Nissan Motor, μετά τις προβλέψεις για ζημίες κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, καθώς η παγκόσμια ύφεση μειώνει τις πωλήσεις αυτοκινήτων και το ισχυρότερο γιεν περιορίζει την αξία των κερδών που πραγματοποιεί η εταιρεία στο εξωτερικό.

Η Nissan εκτιμά ότι οι καθαρές της ζημίες θα διαμορφωθούν στα 265 δισ. γιεν (2,91 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για καθαρά κέρδη 160 δισ. γιεν. Η εταιρεία θα εμφανίσει λειτουργικές ζημίες 180 δισ. γιεν, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ζημίες 270 δισ. γιεν.

REUTERS
«Στο κόκκινο» η Nissan

«Στο κόκκινο» η Nissan

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Nissan στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της, μειώθηκαν κατά 31%, καθώς η ζήτηση για τα αυτοκίνητα που παράγει υποχώρησε.

Το σύνολο των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αναγκάζοντας την General Motors και την Chrysler να ζητήσουν τη στήριξη του κράτους. Η Nissan από την πλευρά της είναι η μόνη από τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που ζητά κρατικά δάνεια μέσω του οικονομικού πακέτου στήριξης των ΗΠΑ.

Η Nissan, 44,3% ιδιοκτησία της Renault, εμφάνισε καθαρές ζημίες 83,2 δισ. γιεν το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία αναμενόταν να εμφανίσει ζημίες 129 δισ. γιεν το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Το γιεν το τελευταίο τρίμηνο ισχυροποιήθηκε 17% έναντι του δολαρίου και 18% έναντι του ευρώ.

Οι μετοχές της Nissan υποχώρησαν 5,8% στα 261 γιέν η μία κατά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η εταιρεία μειώνει την παραγωγή στην Ιαπωνία περισσότερο και κατά 64.000 οχήματα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 15 Ιανουαρίου. Με τη μείωση αυτή η εγχώρια παραγωγής της τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου θα είναι 1,1 εκατ. οχήματα, 289.000 λιγότερα, ποσοστό 21% από το αρχικό της σχέδιο τον Μάϊο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα