Ανοιχτό το ενδεχόμενο πτώχευσης για GM, Chrysler

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 09:18
UPD:09:23

Σε χρεοκοπία ενδεχομένως να αναγκαστούν να προχωρήσουν οι General Motors και Chrysler, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την αποπληρωμή κρατικών δανείων, συνολικού ύψους 17,4 δισ. δολαρίων, από τις δύο εταιρείες.

Όπως προειδοποιούν, πάντως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μια τέτοια κίνηση θα σήμανε την κατάρρευσή τους.

Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι αποκτούν πλέον ρόλο «αυτόκλητου συμβουλάτορα» στους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup, JPMorgan Chase & Co. και Goldman Sachs, σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες που δημοσιεύονται στο site του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση έχει διορίσει δικηγορική εταιρεία προκειμένου να αναλάβει το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων, όπως αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα άτομα προσκείμενα στο θέμα.

Σε περίπτωση που οι ομοσπονδιακές αρχές δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια αμοιβαία συμφωνία, η οποία θα αλλάξει τη θέση τους στη διαδικασία αποπληρωμής, έχουν το δικαίωμα να αναγκάσουν τις εταιρείες να κηρύξουν πτώχευση – ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας - όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Τόσο η GM όσο και η Chrysler έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση μέσω προστασίας από τους πιστωτές, υποστηρίζοντας ότι η ένταξή τους στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου θα απομάκρυνε τους επενδυτές και θα οδηγούσε σε ρευστοποιήσεις.

Οι δύο εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να ολοκληρώσουν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου ένα σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση το Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα