ΗΠΑ: Καθυστερεί η ανακοίνωση του σχεδίου οικονομικής στήριξης

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 09:43
UPD:09:46

Την αναβολή της ανακοίνωσης του νέου «πακέτου» οικονομικής στήριξης αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιθνερ, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού που βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Κάποια μέρη του σχεδίου, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Γκάιθνερ αύριο (18:00 ώρα Ελλάδος), έχουν ήδη καθοριστεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ένας νέος γύρος «ενέσεων» ρευστότητας στα τραπεζικά ιδρύματα, που έχουν άμεση ανάγκη κεφαλαίων, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του προγράμματος της Φέντεραλ Ριζέρβ για την ενίσχυση των δανείων προς τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ένα από τα θέματα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η διαχείριση των μη ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού, τα οποία οδήγησαν στο «πάγωμα» των πιστώσεων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» (bad bank), η οποία θα εξαγοράζει τέτοιου είδους ενεργητικό. Αδιευκρίνιστος παραμένει, ωστόσο, ο ρόλος των κρατικών εγγυήσεων στα χρεόγραφα που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η αναβολή της ανακοίνωσης αποφασίσθηκε, προκειμένου να επιτραπεί στην κυβέρνηση Ομπάμα να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της έγκρισης της Γερουσίας για το «πακέτο» μέτρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα