Αντιδράσεις για την πρόταση μειωμένης εργασίας

Σε πανευρωπαϊκή απεργία το Μάρτιο προσανατολίζονται τα συνδικάτα
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 13:47
UPD:14:01

Την ανάγκη ρηξικέλευθων λύσεων για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, βάζοντας και πάλι στο τραπέζι τη λύση της 3ήμερης ή 4ημερης εργασίας. Σε πανευρωπαϊκή απεργία το Μάρτιο προσανατολίζονται τα συνδικάτα, μετά τη σχετική σύσταση της Κομισιόν.

«Αντί η επιχείρηση να βάλει λουκέτο, θα επιβαρύνεται λιγότερο με το 3ήμερο ή 4ημερο και θα έρχεται ως αρωγός ο ΟΑΕΔ και ως ταμείο απασχόλησης να ενισχύσει και να συμπληρώσει πλήρως τόσο το συνταξιοδοτικό, όσο και το μισθολογικό κομμάτι των εργαζομένων για μια περίοδο 6-12 μηνών», δήλωσε στο ρ/σ Alpha 989, o κ. Μίχαλος, διευκρινίζοντας πως θα είναι ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ για την ανεργία

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Μίχαλου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε την ανάγκη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε και αυτό το ελάττωμα της κινδυνολογίας και την φέραμε την κρίση πιο γρήγορα από ό,τι θα χτύπαγε την πόρτα μας... Έχει έρθει η κρίση και την αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, για αυτό πρέπει να επικρατήσει σοβαρότητα, συναίνεση και συνεργασία βασικά από τα πολιτικά κόμματα, τα δύο μεγάλα κόμματα».

«Διατήρηση των θέσεων εργασίας λοιπόν και όχι σκέρτσα του τύπου 60.000 άτομα για ένα χρόνο στο δημόσιο. Αυτά είναι απαράδεκτα όταν έχεις έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα», κατέληξε ο κ. Μίχαλος, καυτηριάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης.

Αντίδραση ΓΣΕΕ

«Ο κ. Μίχαλος περιφέρεται εδώ και μήνες από κανάλι σε κανάλι ως προπομπός των πιο αντεργατικών πολιτικών. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, γίνονται παιχνίδια με το κόστος εργασίας», αντέδρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Μίχαλου.

Όπως είπε, με πρόσχημα την κρίση επιχειρείται να μετατεθεί όλο το βάρος προς την εργασία με την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων».

«Πολλές προτάσεις μπορεί να ακουστούν λογικές όταν ο εργαζόμενος βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή της απόλυσης... Αντεργατικά εργαλεία έχουν οι εργοδότες, δεν υπάρχει λόγος να προσθέσουν και άλλα στη φαρέτρα τους», συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Να προσδιοριστεί κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να υπάρξει η επιδότηση της απασχόλησης, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξουν πολλοί επιτήδειοι που θα εκμεταλλευθούν την κρίση κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις», εκτίμησε ο κ. Αρμενάκης και σημείωσε πως υπάρχουν και άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως πχ να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα ειδικό αποθεματικό για τα χρόνια που θα κρατήσει η κρίση.

ΠΑΣΟΚ: Η γενίκευση θα οδηγήσει σε κατάχρηση

«Ο κ. Μίχαλος και η Ευρώπη προσπαθούν να γενικεύσουν μια κατάσταση που δίκαιοι και άδικοι θα ωφεληθούν και πάλι σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτό το μέτρο δεν μπορεί να είναι γενικό και καθολικό γιατί θα γίνει κατάχρηση», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.

«Αυτά τα ζητήματα -πρόσθεσε- οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα οι σύνδεσμοι των επιχειρηματιών μαζί με την ΓΣΕΕ, να καθίσουν κάτω με τα εργατικά κέντρα και να συζητήσουν επιχείρηση με επιχείρηση το ζήτημα».

Πανευρωπαϊκή Απεργία το Μάρτιο

Eν τω μεταξύ, με πανευρωπαϊκή απεργία τον Μάρτιο αναμένεται να απαντήσουν τα συνδικάτα στην έγκριση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για την «ευέλικτη» εργασία.

Στην πανευρωπαϊκή απεργία αναμένεται να πάρει μέρος και η ΓΣΕΕ, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνομοσπονδίας, Στάθης Ανέστης.

Mε έγγραφο που υπέβαλε στο Συμβούλιο, η Κομισιόν συνιστά στα κράτη-μέλη την προώθηση ευέλικτων ωραρίων εργασίας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της παραγωγής. Η σύσταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προτεινόμενων μέτρων για την αναχαίτιση της ανεργίας.

Aλλα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απηύθυνε χθες έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων, αλλά να επιλέγουν σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη την προσωρινή αργία, όταν αυτό επιβάλλεται. Οπως είπε, στη διάρκεια της προσωρινής αργίας ο άνεργος θα μπορεί να είναι επιδοτούμενος να παρακολουθεί επιλεγμένα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προβλέψεων που έδωσε στη δημοσιότητα στις 19 Ιανουαρίου εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες την τριετία 2008-2010, όπου θα φτάσει στο 10% του ενεργού πληθυσμού. Πάντως, η έκρηξη της ανεργίας εκτιμάται για το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπεται μια σταθεροποίηση της κατάστασης αλλά όχι αύξηση της απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι για φέτος ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί κατά 3,5 εκατ. στο σύνολο της Κοινότητας ξεπερνώντας τα 22 εκατ. ανέργους.

Αύξηση της ανεργίας προβλέπει η Κομισιόν και για την Ελλάδα, η οποία από το 8,3% του ενεργού πληθυσμού το 2008, θα ανέλθει στο 9% φέτος και στο 9,4% το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα