ΥΠΟΙΟ: Δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη η αύξηση των spreads

Πάνω από 1% φέτος η ανάπτυξη
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 14:22
UPD:16:27

Η αύξηση της διαφοράς απόδοσης (spreads) των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά δεν δικαιολογείται και οφείλεται σε αβάσιμες εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

«Η αύξηση των spreads δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Απέδωσε την πρόσφατη αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά στην ψυχολογία της αγοράς και σε αβάσιμες εικασίες για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Το γεγονός ότι η αγορά επιβάλλει στα ελληνικά ομόλογα spreads υψηλότερα από εκείνα ομολόγων χωρών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, δεν έχει καμία βάσιμη αιτιολόγηση. Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει. Το ευρώ εξακολουθεί να είναι ισχυρό και προσφέρει ασπίδα προστασίας στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης», ανέφερε ο ΥΠΟΙΟ.

Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει ένα πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την μειώσή του, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει το 1%.

Για το 2009, προέβλεψε αύξηση του δημόσιου χρέους στο 96,3% του ΑΕΠ, λόγω του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας αλλά και λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας που προκαλείται από την κρίση.

«Η τάση μείωσης του δημόσιου χρέους ανακόπτεται προσωρινά το 2009, αλλά αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στα επίπεδα του παρελθόντος. Αντίθετα, προβλέπουμε ότι από το 2010 και κυρίως από το 2011 θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί το δημόσιο χρέος», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΟ.

Όσον αφορά στα έσοδα για το 2009, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως αυτά θα είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμηση του Προϋπολογισμού για το 2009.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της τη δημοσιονομική προσαρμογή και το αποδεικνύει σταθερά από το 2004 μέχρι σήμερα. Τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Και αυτό το αναγκαστικό διάλειμμα στην πορεία βελτίωσης δεν θα υπήρχε, εάν στο μεταξύ δεν εκδηλωνόταν η χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανασίου.

Αναφερόμενος στο πεδίο των επενδύσεων, τόνισε πως η συνολική εικόνα των επενδύσεων βελτιώνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτός κατοικιών θα παρουσιάσουν την περίοδο 2009-2011 αύξηση 4,2% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως μέσω της υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, που προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, της ολοκλήρωσης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της ενίσχυσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των έργων εκείνων που στηρίζονται στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και των επενδύσεων με βάση τον Επενδυτικό Νόμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα