Ε.Ε.: Την 1η Μαρτίου η έκτακτη σύνοδος για την οικονομία

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 14:18
UPD:15:14
EPA/OLIVIER HOSLET

Την 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Ε.Ε. Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

«Θα συναντηθούμε την 1η Μαρτίου, εδώ, στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τοπολάνεκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε πως στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, καθώς και τα λεγόμενα «τοξικά στοιχεία» των τραπεζών, τα οποία «φρενάρουν» την παροχή των απαραίτητων, για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, πιστώσεων.

Ο προεδρεύων της ΕΕ Μίρεκ Τοπολάνεκ τάχθηκε εκ νέου κατά κάθε είδους προστατευτισμού σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας. Τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα, που παίρνουν τα κράτη-μέλη για έξοδο από την κρίση θα πρέπει να είναι συμβατά με τους κοινοτικούς κανόνες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι το «όχημα» που θα οδηγήσει την ΕΕ στην έξοδο από την κρίση.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Τοπολάνεκ αποφάσισε τη σύγκληση της συνόδου ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ότι οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους από την Τσεχία.

Αναφερόμενος στον προστατευτισμό, ο κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση «να μη μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική», επισημαίνοντας ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ενέχουν τον κίνδυνο του «οικονομικού εθνικισμού» και «προστατευτισμού».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν γνωστοποίησε ακόμη πως άλλη μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί το Μάιο στην Πράγα, με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ. Πρόσθεσε δε πως μέλημα της ΕΕ είναι η προάσπιση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Σημείωσε, τέλος, ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου για την απασχόληση, θα λάβουν μέρος και οι κοινωνικοί εταίροι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα