Αρχίζει την Παρασκευή ο Εθνικός Διάλογος για τη γεωργία

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 14:32
UPD:15:04

Αρχίζει την Παρασκευή ο Εθνικός Διάλογος για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ενώ αύριο στη μία μετά το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, θα έχει συνάντηση με αγρότες και παράγοντες της Κρήτης.

«Όπως είχα δημόσια δεσμευτεί και διαβεβαιώσει τους αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας στις δεκάδες συναντήσεις και συνεργασίες που είχα, αμέσως μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων θα άρχιζα τον Εθνικό Διάλογο μαζί τους, για τα μεγάλα και δομικά προβλήματα αλλά και την προοπτική της Ελληνικής γεωργίας, ιδιαίτερα μετά το έτος-σταθμό του 2013.

Η απόφασή μου αυτή υλοποιείται από σήμερα, με τις αλλεπάλληλες συνεργασίες και συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί ήδη, είτε με παράγοντες και εκπροσώπους αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα, είτε με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές όλων των κομμάτων, προκειμένου να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (θεσμό τον οποίο εγώ δημιούργησα το 1992) ως όργανο ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, για τις αναγκαίες προτάσεις και αποφάσεις πάνω στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Χατζηγάκης.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο διάλογος αρχίζει την Παρασκευή 13/2 με τη σύσκεψη στα Καμένα Βούρλα της Φθιώτιδας, στις 18:00, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αγροτών απ’ όλη τη Στερεά Ελλάδα (Νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας). Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επιτόπιων συσκέψεων και συνεργασίων με ευρύ φάσμα εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου (διοικήσεις Ενώσεων Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, ομάδες νέων αγροτών, Εκπροσώπους Συντονιστικών Επιτροπών, βουλευτές, εκπροσώπους και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών κλπ.).

Το επόμενο Σαββατοκύριακο (21-22/02) θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη (Νομοί κεντρικής Μακεδονίας) και θα ακολουθήσουν νέες, ειδικές επιτόπιες συναντήσεις με αγρότες και παράγοντες της Κρήτης (πέραν της αυριανής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Όπως είπε ο υπουργός, πρόθεσή του είναι να μεταβεί επιτόπου σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, εντός του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων λέγοντας: «Ομολογώ ότι αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη και μαζικότερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έληξε απολύτως ειρηνικά, καλόπιστα και στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα σε οχτώ ημέρες, διαψεύδοντας τους επιτελάρχες της έντασης που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα των αγροτών».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως επανέλαβε, υπέστη μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική ήττα σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τα «σκόπιμα -όπως είπε- επεισόδια φανατικών οπαδών του στο λιμάνι του Πειραιά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα