Κίνα: Σε επίπεδα ρεκόρ η αύξηση των νέων δανείων

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 06:03
UPD:06:11

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν τα νέα δάνεια στην Κίνα τον Ιανουάριο και η διοχέτευση μετρητών αυξήθηκε ταχύτερα καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το οικονομικό πακέτο στήριξης 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) για την αναζωογόνηση της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι τράπεζες διεύρυναν κατά 1,62 τρισ. γιουάν (237 δισ. δολ.) τα νέα δάνεια και ο Μ2, ο δείκτης της διοχέτευσης ρευστού, αναρριχήθηκε 18,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της People’s Bank of China στο Web site της.

Η κυβέρνηση της Κίνας πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό. Τα νέα δάνεια είναι ίσα με το 40% του οικονομικού πακέτου στήριξης της κυβέρνησης.

Το πακέτο αυτό που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο αφορά δαπάνες έως το 2010 σε υποδομές, σιδηροδρομικούς σταθμούς, εθνικές οδούς, αεροδρόμια και εργοστάσια ηλεκτρικής παραγωγής μετά τον σεισμό του 2008 στην επαρχία Σιτσουάν.

Οι κινεζικές τράπεζες ενδέχεται να ανακοινώσουν μείωση των κερδών του το 2009 στο 12% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup στις 2 Φεβρουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού πέντε φορές από τον Σεπτέμβριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,7% φέτος, τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1990. Εως 20 εκατ. εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους καθώς η οικονομία συρρικνώνεται και οι εξαγωγές της χώρας μειώνονται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα