Chinalco: Επένδυση 19,5 δισ. δολ. στη Rio Tinto

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 06:49
UPD:09:36

Επένδυση 19,5 δισ. δολ. στη Rio Tinto Group σχεδιάζει η Aluminum Corp. of China, με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στις πηγές χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος, προσωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά εκτός χώρας, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

H Chinalco, όπως είναι γνωστή η κρατική εταιρεία, θα αποκτήσει μετατρέψιμε ομόλογα 7,2 δισ. δολ. και θα αποκτήσει μερίδια τουλάχιστον σε έξι έργα προς 12,3 δισ. δολ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Chinalco θα αποκτήσει το 18% της Rio, αν προχωρήσει στη μετατροπή των ομολόγων.

Η εξαγορά επιτρέπει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Rio, Τομ Αλμπανίζ, να μειώσει το έλλειμμα της εταιρείας και δίνει στην Kίνα τις απαιτούμενες προμήθειες για να διατηρήσει την ανάπτυξη. Οι τιμές του μετάλλου έχουν υποχωρήσει 54% από τα υψηλότερα επίπεδα του Ιουλίου, θέτοντας τέλος στην εξαετή άνοδο των τιμών του μετάλλου και τη μείωση της αξίας των ορυχείων.

Ο εκπρόσωπος της Chinalco είπε ότι η εταιρεία θα βγάλει αργότερα σήμερα ανακοίνωση και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο εκπρόσωπος της Rio Tinto δεν βρέθηκε άμεσα για να σχολιάσει το θέμα. Νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα Financial Times έκανε γνωστή την εμπορική συναλλαγή σε δημοσίευμά της.

Οι μετοχές της Rio σημείωσαν φέτος απώλειες 67% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση της BHP Billiton, στις 25 Νοεμβρίου, ότι εγκαταλείπει το σχέδιο εξαγοράς ύψους 66 δισ. δολαρίων. Η Chinalco και η Alcoa αγόρασαν από κοινού μερίδιο 9% στην Rio τον Φεβρουάριο.

Οι μετοχές της Rio διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Σύδνεϋ, ενώ το 1/3 των περιουσιακών της στοιχείων βρίσκεται στην Αυστραλία.

Σύμβουλοι της Chinalco είναι η China International Capital, η Blackstone Group, η JPMorgan Chase & Co. και η Nomura Holdings. Η Credit Suisse Group και η Morgan Stanely είναι οι σύμβουλοι της Rio Tinto.

Η Rio έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για την απόλυση 14.000 εργαζομένων σε μια προσπάθεια να μειώσει φέτος το χρέος της ύψους 10 δισ. δολαρίων. Το έλλειμμά της διογκώθηκε μετά την εξαγορά της Alcan Inc. του Καναδά το 2007. Ο εκλεγμένος πρόεδρός της, Jim Leng, παραιτήθηκε λόγω ασυμφωνίας στο θέμα μείωσης του χρέους της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στις 9 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα