Ισχυροποίηση του γιέν

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 05:54
UPD:06:01

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές εν μέσω ανησυχιών ότι ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Timothy Geithner, θα αποτύχει να αναζωογονήσει τον τραπεζικό δανεισμό, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για ιαπωνικό νόμισμα ως εξασφάλιση.

Το ευρώ υποχώρησε για τρίτη ημέρα έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη των 16 χωρών υποχώρησε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου 23 ετών, στηρίζοντας την πιθανότητα μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ανοδικά κινήθηκαν τα δολάρια της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας μετά την καλύτερη από ότι αναμενόταν έκθεση για την απασχόληση που περιόρισε τις ανησυχίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην Αυστραλία.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,2911 ανά ευρώ στις 11:56 π.μ. στο Τόκιο από 1,2906 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το γιέν αναρριχήθηκε στα 116,28 ανά ευρώ από 116,66. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 90,07 γιέν από 90,40 γιέν.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε για τρίτη ημέρα, κατά 2,3% και ο δείκτης MSCI Asia-Pacific Index των περιφερειακών μετοχών σημείωσε απώλειες 1,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα 9,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, τα μέγιστα από την έναρξη του υπολογισμού της το 1986. Η στατιστική υπηρεσία θα ανακοινώσει σήμερα τη βιομηχανική παραγωγή στις 11 π.μ. στο Λουξεμβούργο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα