Ν. Κορέα: Μείωση ρεκόρ των επιτοκίων στο 2%

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 07:05
UPD:07:14

Στα επίπεδα ρεκόρ του 2% μείωσε η Bank of Korea τα βασικά επιτόκια δανεισμού και ο διοικητής της, Λι Σέονγκ Τάε είπε ότι υπάρχει προοπτική και νέας μείωσης για την αναζωογόνηση της οικονομίας που το τελευταίο τρίμηνο συρρικνώθηκε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα, ουόν.

Η ύφεση εντείνεται για πρώτη φορά από την κρίση στην Ασία το 1997-1998 μετά την μείωση της ζήτησης από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τα προϊόντα της Ν. Κορέας. Η Woori Finance Holdings Co., ιδιοκτήτρια της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες ζημίες τριμήνου σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών και η LG Electronics Inc., η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση του κόστους και ενδέχεται να μειώσει τις θέσεις εργασίας καθώς μειώνονται οι πωλήσεις.

Στο Χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi υποχώρησε 1,7% στις 1.169,42 μονάδες στη 1:37 μ.μ., οδεύοντας να σημειώσει απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Το ουόν, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία πέρυσι, υποχώρησε 0,3% στα 1.397,34 ανά δολάριο ΗΠΑ μετά τη χθεσινή του υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας υποχώρησε 1 μονάδα βάσης στο 4,52%.

Η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας έχει μειώσει από τις 9 Οκτωβρίου τα επιτόκια κατά 3,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα