Στην «ποσοτική χαλάρωση» στρέφεται η BoE

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 13:01

Σε τύπωση νέου χρήματος ετοιμάζεται να προβεί τον επόμενο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του διοικητή της.

REUTERS
Βρετανία: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση η οικονομία

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της ΒoE για τη βρετανική οικονομία

Ο Μέρβιν Κινγκ διαβεβαίωσε ότι η BoE δεν θα περιοριστεί στα όρια που θέτει η πολιτική μείωσης των επιτοκίων ακολουθώντας τη στρατηγική της «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantitative easing) -ο σύγχρονος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων από την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με το τελευταίο χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας, ο βαθμός συρρίκνωσης της οικονομίας θα αυξηθεί έως το 6%. «Η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Η διάρκεια και το βάθος, όμως, της ύφεσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος βυθίζεται επίσης σε ύφεση», διαμήνυσε ο Κινγκ.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η BoE είναι πλέον έτοιμη να αγοράσει κρατικά χρεόγραφα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Μέχρι πρότινος, η συγκεκριμένη στρατηγική θεωρούνταν ότι θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην αγορά στοιχείων ενεργητικού από τις τράπεζες με σκοπό την αποκατάσταση των δανειοδοτήσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν αύριο από την Τράπεζα της Αγγλίας με την αγορά εταιρικού χρέους. Η εν λόγω κίνηση, ωστόσο, δεν θεωρείται ότι εμπίπτει στην ποσοτική χαλάρωση, καθώς η εν λόγω αγορά δεν θα χρηματοδοτηθεί με την τύπωση νέου χρήματος αλλά με κρατικά κεφάλαια, επισημαίνουν οι Times.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα