Μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, λαμβάνει η Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB), αναφέρεται στην τελευταία ανάλυσή της, στην οποία, εξάλλου, παρουσιάζονται οι τάσεις ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας.
Οπως επισημαίνεται, το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος του 2008, καταγράφηκε υψηλή ανάπτυξη 7 % του ΑΕΠ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης άρχισαν να γίνονται «αισθητές» στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας: Η ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα μειώθηκε από το 7,4% το α' εξάμηνο του 2008 στο 2% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ και οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί δείκτες εμφανίζονται αποδυναμωμένοι, λόγω της απαισιοδοξίας στους «κόλπους» των επιχειρηματιών σχετικά με το μέλλον της οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ΒΝΒ, το α' εξάμηνο του 2009 οι επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, κυρίως στον τομέα της πώλησης των προϊόντων τους.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα μειώσει τη ζήτηση - από το εξωτερικό - για τα βουλγαρικά αγαθά και θα έχει αρνητικές συνέπειες στα επενδυτικά σχέδια των εταιριών στη Βουλγαρία. Παράλληλα, η ανάπτυξη των εισοδημάτων θα «μεταφραστεί» σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Η BNB αναμένει, εξάλλου, ότι το 2009 η εισροή ξένου κεφαλαίου στη Βουλγαρία θα συνεχιστεί, αν και θα είναι περιορισμένη σε σχέση με το 2008. Για τον πληθωρισμό, η ΒΝΒ εκτιμά πως θα παρουσιάσει πτωτική τάση, λόγω των μειωμένων τιμών των καυσίμων και υλικών παγκοσμίως.
Στο μεταξύ, η ανεργία στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο 6,5% τον περασμένο μήνα, ενώ το 2008 ο ρυθμός ανεργίας «βρέθηκε» στα «επίπεδα» του 6,31%, ποσοστό από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η αγορά εργασίας ήδη «δέχθηκε» τα πρώτα «πλήγματα» από τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε αύξηση της ανεργίας κατά 0,42% (σε ετήσια βάση, Δεκέμβριος 2007-Δεκέμβριος 2008).
Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας διευκρίνισαν πως ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος αποτελούν μήνες όπου «παραδοσιακά» καταγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά στην ανεργία, καθώς ακολουθούν μήνες στη διάρκεια των οποίων σημειώνεται μεγάλη αύξηση στην εποχιακή απασχόληση.