G7: Απαιτούν άμεση εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 14:48
UPD:14:51

Οι υπουργοί Οικονομικών της συνόδου G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη ζητούν από τον Τίμοθι Γκάϊτνερ να αντιμετωπίσει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση που πλήττει την υφήλιο.

Τις φωνές τους ένωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της συνόδου G7 με τους επενδυτές και τους νομοθέτες των ΗΠΑ, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων πολιτειών να επιτείνει τις προσπάθειές του για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη ζητούν από τον Τίμοθι Γκάϊτνερ να αντιμετωπίσει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση που πλήττει την υφήλιο.

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υποδεικνύει πρόθεση και αποφασιστικότητα. Αυτό που μένει είναι η εφαρμογή και η εκτέλεσή του», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στη Ρώμη, μετά την πρώτη εμφάνιση του Γκάϊτνερ εκτός ΗΠΑ υπό την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Οι σύνεδροι της συνόδου των G-7 στη Ρώμη προβλέπουν διατήρηση της «δριμύτατης» ύφεσης για όλο το 2009, ενώ ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, προέβλεψε «δεύτερο κύμα» χωρών που θα αιτηθούν έκτακτα κεφάλαια μετά από κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών τους.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να καταρτίσουμε ένα ευρύτερο σχέδιο», ήταν η δήλωση του Γκάϊτνερ στη Ρώμη. Οι αξιωματούχοι της G7 θα καθίσουν πάλι γύρω από το ίδιο τραπέζι τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, όπου θα συγκληθεί η σύνοδος της G20, στην οποία συμμετέχουν και οι μεγαλύτερες αναδυόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα