Σε κλοιό πιέσεων τα hedge fund

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 13:48
UPD:13:50

Κύμα συγχωνεύσεων παρατηρείται στον κλάδο των εταιρειών hedge fund, καθώς οι επενδυτικές απώλειες – ρεκόρ που εμφάνισαν και οι αποσύρσεις κεφαλαίων μείωσαν τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους κατά 37%, το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τον Καραμβίρ Γκοσάλ, επενδυτικό τραπεζίτη στην Jefferies Putnam Lovell, έως και το 40% των 9.000 hedge funds και των funds of funds (FoF) ενδεχομένως να εξαφανιστούν τα επόμενα δύο χρόνια. Αν και ορισμένα από αυτά θα επιστρέψουν χρήματα στους επενδυτές και θα βάλουν «λουκέτο», οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θεωρείται ότι θα κυριαρχήσουν σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

«Οι τρέχουσες συνθήκες οδηγούν σε μια εκτίναξη της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κόσμο των hedge fund», τονίζει ο Ουντί Γκρόφμαν της Schulte Roth & Zabel. «Έχουμε ήδη δει παίκτες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές αποτιμήσεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μοχάμεντ Σγιντ, ο οποίος εξετάζει τα τελευταία επτά χρόνια τις καλύτερες επενδύσεις σε hedge-fund για τους πελάτες της εταιρείας του, Axion Fund Manager. Σήμερα, επιθυμεί να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, εξαγοράζοντας ανταγωνίστριες εταιρείες.

Όπως υπογραμμίζει ο Σγιντ, «ολόκληρη η βιομηχανία δέχεται τρομακτικές πιέσεις να βελτιώσει τις επιδόσεις της, να περιορίσει τις δαπάνες και να αντεπεξέλθει στην ύφεση».

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα hedge fund διαχειρίζονταν στα τέλη του 2008 συνολικά 1,2 τρισ. δολάρια, από 1,9 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Φέτος, η βιομηχανία πιθανόν να απολέσει κεφάλαια ύψους 450 δισ. δολαρίων – μια μείωση της τάξεως του 38%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα