Υπέρ της κρατικοποίησης τραπεζών ο Γκρίνσπαν

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 13:55

Σε προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών ενδεχομένως να εξαναγκαστεί η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ροή των πιστώσεων, δήλωσε ο ¶λαν Γκρίνσπαν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο πρώην διοικητής της Federal Reserve -και επί δεκαετίες σύμβολο του φιλελεύθερου καπιταλισμού- υποστήριξε ότι η κρατικοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

«Ίσως είναι απαραίτητη η προσωρινή κρατικοποίηση μερικών τραπεζών προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταστροφή του κλίματος και η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται μια φορά στα εκατό χρόνια», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι ο προσωρινός έλεγχος των τραπεζών θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μεταφέρει τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού σε μια τράπεζα επισφαλειών (bad bank) χωρίς πρόβλημα τιμολόγησης.

Εφιστά, ωστόσο, την προσοχή στους κατόχους προτιμώμενου χρέους, οι οποίοι ικανοποιούνται κατά πρώτη προτεραιότητα και τα συμφέροντά των οποίων η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάσσει.

«Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή ώστε να μη ζημιωθούν οι διασφαλισμένοι πιστωτές οποιασδήποτε τράπεζας που περνά στον έλεγχο του κράτους, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για το προτιμώμενο χρέος όλων των υπόλοιπων τραπεζών.

«Διανύουμε εποχές πιστωτικής κρίσης, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε μια άγκυρα για χρηματοδότηση του συστήματος. Η άγκυρα αυτή είναι το προτιμώμενο χρέος», καταλήγει ο Γκρίνσπαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα