Στα 3,127 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο του 2008, μειωμένο κατά 1,813 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον ίδιο μήνα το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Δεκέμβριο του 2007, ενώ τα ισοζύγια υπηρεσιών και εισοδημάτων δεν εμφάνισαν αξιόλογες μεταβολές.
Ο περιορισμός του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 1,115 δισ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων (κατά 562 και 389 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και την υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 164 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο κατά 62 εκατ. ευρώ ή 6%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ ή 3%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 90 εκατ. ευρώ υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές και για λοιπές υπηρεσίες κατά 35 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μικρή υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων (κατά 16 εκατ. ευρώ) οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 310 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 415 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ.
Το 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8,0% σε σύγκριση με το 2007 και διαμορφώθηκε σε 35 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 14,5% του ΑΕΠ (έναντι 14,2% το 2007).
Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,5 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,9 δισ. ευρώ. Σε πολύ μικρότερο βαθμό οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 422 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 607 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 704 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν σημαντικά το 2008 (κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 13,3%), καθώς έως και τον Οκτώβριο οι εισπράξεις σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες από ό,τι τους αντίστοιχους μήνες τους 2007, ενώ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ήταν μικρότερες.
Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν μόνο κατά 186 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2007, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) εμφάνισαν περιορισμένη αύξηση (κατά 343 εκατ. ευρώ ή 3,0%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ (ή 6,3%). Οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 284 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού, σημειώνει η ΤτΕ.
Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1,2 δισεκ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κατά 318 εκατ. ευρώ) αλλά και τη σημαντική μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ (κατά 1.1 δισεκ. ευρώ, για το λόγο που προαναφέρθηκε).