ΥΜΕ: Αδικαιολόγητη η κινητοποίηση της ΟΦΑΕ

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 11:44
UPD:11:48

Την απορία του για τους λόγους της απεργιακής κινητοποίησης μερίδας μελών της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), εκφράζει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με δεδομένες τις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, από τις 6 Φεβρουαρίου 2009, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της ΟΦΑΕ, δεσμεύτηκε για την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για Σύσταση Πανελλήνιου Ελεγκτικού Οργάνου, για τον αυστηρότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των διεθνών εμπορευματικών, κυρίως δε των μη κοινοτικών μεταφορών που διακινούνται εντός ελληνικού εδάφους.

Επιπρόσθετα και μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης, ζητήθηκε εγγράφως από όλες τις Νομαρχίες της χώρας, η αυστηροποίηση των ελέγχων από τα Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου των Νομαρχιών και μάλιστα παρουσία εκπροσώπων των οδικών μεταφορέων τους οποίους θα υποδεικνύουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Ο υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε επίσης να συζητήσει με τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, τους τρόπους αντιμετώπισης των φαινόμενων της επιβίβασης λαθρομεταναστών στα φορτηγά αυτοκίνητα, για τις περιπτώσεις που ο μεταφορέας δεν είναι γνώστης.

Τέλος, στις 13/02/2009 ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΕ, Δημήτρης Πλατής, σε συνάντηση με μέλη της ΟΦΑΕ, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του υπουργού για συμμετοχή εκπρόσωπου της στην επιτροπή που θα συντάξει τη νομοθετική ρύθμιση και γνωστοποίησε την ετοιμότητα του ΥΜΕ να συγκαλέσει σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης για την επίλυση του θέματος των οικονομικών μεταναστών στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

«Ως εκ τούτου και παρά το ότι το σύνολο των από 15ετίας αιτημάτων του κλάδου προωθείται, το ΥΜΕ δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους μερίδα μελών της ΟΦΑΕ αποφάσισε την κάθοδο για απεργία και την παρεμπόδιση των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, παρεμπόδιση που καθιστά τη χώρα μας υπόλογο στη διεθνή κοινότητα και ιδίως στους Ευρωπαίους εταίρους μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ο αποκλεισμός φορτίων από αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών στα τελωνεία της Β. Ελλάδας, όπως και οι κινητοποιήσεις στα λιμάνια Πάτρας, Κορίνθου και Ηγουμενίτσας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλειστές είναι οι διαβάσεις για τα φορτηγά στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, καθώς και η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα. Ανάλογοι αποκλεισμοί γίνονται από χθες και στα λιμάνια της Πάτρας της Κορίνθου και της Ηγουμενίτσας. Απρόσκοπτα ωστόσο διεξάγεται η κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων.

«Δεν περνάει κανένα φορτίο, ο αποκλεισμός για τα εμπορεύματα είναι ολικός. Ζητούμε ελέγχους στα φορτηγά, ζητούμε απλώς να τηρούνται τα νόμιμα. Θα παραμείνουμε κανονικά στις θέσεις μας, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης. Κεντρικό αίτημα των αυτοκινητιστών διεθνών μεταφορών είναι να ενταθεί ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο της «υποκλοπής» μεταφορικού έργου από αλλοδαπούς συναδέλφους τους, που, όπως υποστηρίζουν, δραστηριοποιούνται παρανόμως στη χώρα μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα