Σερβία: Σε κλοιό χρεοκοπίας 60.000 επιχειρήσεις

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 11:50
UPD:11:53

Σε κλοιό χρεοκοπίας βρίσκονται περίπου 60.000 επιχειρήσεις στη Σερβία, καθώς οι λογαριασμοί τους έχουν «παγώσει» λόγω χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους προμηθευτές, που διαμορφώνονται στο ποσό των 218,4 δισ. δηναρίων (περίπου 2 δισ. ευρώ).

Οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι το οικονομικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση, καθώς η πρόσβαση σε δανεισμό καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς».

Η βιομηχανική παραγωγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, βρέθηκε στα χαμηλότερα - από το 2005 - επίπεδα, ενώ η μέση τιμή ενός ευρώ αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε 100 μέχρι και 110 δηνάρια, εξελίξεις που, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία «γεννούν» για το εγγύς μέλλον.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, κ. Μπόζινταρ Τζέλιτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση - στη Σερβία - πίστωσης, 400 εκ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα