Γερμανία: Διαψεύδονται τα περί δημιουργίας «τράπεζας για την οικονομία»

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 15:58

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Opel, έχουν προσφάτως απευθύνει έκκληση για κρατική βοήθεια, λόγω πιστωτικής στενότητας.

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία την φέρουν έτοιμη να δημιουργήσει μια «τράπεζα για την οικονομία», ικανή να απαντήσει στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σκέπτεται να δημιουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση», εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε να αφορά παρά μόνον «τη δημιουργία μιας ιδιωτικής τράπεζας από τις επιχειρήσεις».

Δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" ανέφερε ότι μια τέτοια τράπεζα θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με κεφάλαια από επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα και ότι η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συντονιστή.

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Opel, έχουν προσφάτως απευθύνει έκκληση για κρατική βοήθεια, λόγω πιστωτικής στενότητας. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μέρκελ δεν έχει λάβει σχετική απόφαση.

Στο πλαίσιο του δεύτερου «πακέτου τόνωσης» της γερμανικής οικονομίας, το Βερολίνο έχει προβλέψει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ταμείου 100 δισ. ευρώ για την εγγύηση επιχειρηματικών δανείων, όπου αντιμετωπίζονται προβλήματα αναχρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Τύπο, οι αιτήσεις για βοήθεια έχουν ήδη υπερβεί το προβλεπόμενο ποσό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα