Βουλγαρία: Εξι κλάδοι με προοπτικές ανάπτυξης το 2009

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 09:54

Παρά τη γενική οικονομική κρίση, τουλάχιστον έξι κλάδοι της βουλγαρικής οικονομίας διαθέτουν το δυναμικό για να καταγράψουν ανάπτυξη το 2009, υποστηρίζει ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα που εκπόνησε η τράπεζας ΜΚΒ Unionbank.

Οι κλάδοι αυτοί είναι: παραγωγή τροφίμων και ποτών, διανομή φαρμάκων και καλλυντικών, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, εξοπλισμός καθαρισμού και ανακύκλωσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατασκευές οδών. Οι ποιοτικοί επενδυτικοί σχεδιασμοί στους κλάδους αυτούς θα συνεχίσουν να διαθέτουν ευκολότερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και κατά τη διάρκεια του 2009, παρά την γενικότερη επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, επισημαίνει η ανάλυση.

Αντίθετα, οι κλάδοι που θα δεχτούν τις ισχυρότερες αρνητικές επιδράσεις από την κρίση είναι η κατασκευές, η διαχείριση ακινήτων, η μεταλλουργία, η εξόρυξη, η παραγωγή εργαλειομηχανών, η χημική βιομηχανία, οι μεταφορές, η κλωστοϋφαντουργία, η παραγωγή έτοιμου ενδύματος και ο τουρισμός.

Ειδικά στις κατασκευές οι κυριότερες απειλές εντοπίζονται στις δυσκολίες πώλησης του έτοιμου προϊόντος, στην απουσία χρηματοδότησης, στην υποχώρηση της κερδοφορίας και στην ενδεχόμενη πτώχευση των επιχειρήσεων μικρού μεγέθους του κλάδου.

Η οικονομική κρίση προβλέπεται να ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στην εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και την υποχώρηση των πιστώσεων, αναφέρει η ανάλυση, προσθέτοντας πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2009 θα κυμανθεί μεταξύ 1,8 και 2%.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα