RBS: Οι όροι συμμετοχής στο κρατικό πρόγραμμα εγγυήσεων

Ζημίες 24,1 δισ. στερλινών το 2008
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 09:54
UPD:11:46
REUTERS/DARREN STAPLES

Στοιχεία ενεργητικού, συνολικής αξίας 325 εκατ. στερλινών (462 δισ. δολ.), αποφάσισε να τοποθετήσει στο νέο κρατικό πρόγραμμα εγγυήσεων η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα που ελέγχεται από την κυβέρνηση, Royal Bank of Scotland.

Η τράπεζα θα καταβάλει «τίμημα» 6,5 δισ. στερλινών, υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Βάσει των όρων συμφωνίας, η RBS θα είναι υπεύθυνη για τις πρώτες απώλειες ύψους 19,5 δισ. στερλινών στα ασφαλισμένα στοιχεία ενεργητικού. Η τράπεζα θα καλύψει το 10% των επιπρόσθετων απωλειών, ενώ οι υπόλοιπες θα καλυφθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποκτήσει επίσης και προνομιούχες μετοχές 13 δισ. στερλινών.

Η RBS ανακοίνωσε σήμερα ζημίες 24,1 δισ. στερλινών για το 2008, έναντι 25,9 δισ. στερλινών που ανέμεναν οι αναλυτές, από κέρδη 7,3 δισ. στερλινών ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο πρόγραμμα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών ενδεχομένως να συμμετάσχουν επίσης η Lloyds, η οποία ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματά της για το 2008, και η Barclays.

Η RBS είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα ενισχύσει τον δανεισμό προς τις εγχώριες επιχειρήσεις κατά έξι δισ. στερλίνες – ως αντάλλαγμα για τη μετατροπή προνομιούχων μετοχών αξίας έξι δισ. στερλινών, τις οποίες κατέχει η κυβέρνηση, σε κοινές μετοχές, εξοικονομώντας μερίσματα 600 εκατ. στερλινών ετησίως.

Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν είναι να ενισχύσει τον δανεισμό και να τονώσει την οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Οι μετοχές της βρετανικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει φέτος στο Λονδίνο κατά 52%, έναντι πτώσης 29% που έχει καταγράψει ο δείκτης FTSE 350 Banks Index, εν μέσω ανησυχιών για πλήρη κρατικοποίηση της RBS.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα