Ινδία: Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2003

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 08:22

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το τελευταίο τρίμηνο του 2003 αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και να στηρίξει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,3% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από ανάπτυξη 7,6% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Νέο Δελχί. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η οικονομία θα είχε ρυθμό ανάπτυξης 6,1%.

Ο περιορισμός της οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας ώθησε τους επενδυτές στην πώληση μετοχών των εταιρειών της χώρας, ωθώντας σήμερα το νόμισμα της, τη ρουπία, στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μειώσει τα επιτόκια οποιαδήποτε στιγμή είναι κατάλληλη για αυτό.

Η ρουπία υποχώρησε έως 0,4% στα 50,690 ανά δολάριο πριν διαπραγματευθεί στα 50,655 στις 9:21 π.μ. στη Βομβάη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας περιορίζεται καθώς η παγκόσμια ύφεση επηρέασε αρνητικά τις εξαγωγές της χώρας το τελευταίο τρίμηνο και για πρώτη φορά σε επτά χρόνια. Η εγχώρια ζήτηση επηρεάστηκε επίσης αρνητικά καθώς οι εμπορικές τράπεζες επιβαρύνθηκαν με υψηλού κόστους καταθέσεις και περιόρισαν τα επιτόκια δανεισμού ακολουθώντας την αντίστοιχη μείωση της κεντρικής τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα