Toyota: Πιθανή οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 07:20
UPD:09:38

Ζημίες για πρώτη φορά σε 59 χρόνια προβλέπει η Toyota Motor, ενώ ενδέχεται να λάβει οικονομική βοήθεια από την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση καθιστά δύσκολη την άντληση κεφαλαίων.

Το οικονομικό σκέλος της εταιρείας ενδέχεται να ζητήσει δάνειο ύψους 200 δισ. γιέν (2 δισ. δολ.), μετέδωσε σήμερα το δίκτυο NHK, χωρίς να αναφερθεί στην πηγή της πληροφόρησής του. Η Toyota Financial Services Corp. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική Japan Bank for International Cooperation, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Τοσιάκι Καουάι, χωρίς να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα ή στο ύψος του δανείου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι θα εμφανίσει καθαρές ζημίες 350 δισ. γιέν μετά τη μείωση των πωλήσεών της στην αγορά των ΗΠΑ – την πιο κερδοφόρα της Toyota – κατά 31% το τελευταίο τρίμηνο. Η παγκόσμια ύφεση ανάγκασε επίσης την General Motors και την Chrysler να λάβουν δάνεια στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Toyota έχει δάνεια 2,34 τρισ. γιέν και ομόλογα που λήγουν φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Συνήθως οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντλούν κεφάλαια μέσω ομολόγων και δανείων για τις οικονομικές τους εταιρείες που προσφέρουν δάνεια στους αγοραστές αυτοκινήτων.

Οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν κατά 0,3% στα 3.060 γιέν στις 11 π.μ. στο Τόκιο. Φέτος, έχουν σημειώσει φέτος 5,3% έναντι πτώσης 19% του δείκτη Nikkei 225.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα