Αλμούνια: Η ΕΕ μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 10:30
UPD:12:15

«Αν υπάρξει κρίση σε κάποιο κράτος-μέλος, υπάρχει λύση πριν απευθυνθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την παρούσα χρηματοοικονομική κρίση και τα κράτη μέλη έχουν μάθει να συνεργάζονται με αφορμή αυτήν, τόνισε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

«Αν υπάρξει κρίση σε κάποιο κράτος-μέλος, υπάρχει λύση πριν απευθυνθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ανέφερε ο Αλμούνια σε σεμινάριο που διοργανώθηκε από think-tank του European Policy Centre.

«Είμαστε εξοπλισμένοι πολιτικά και οικονομικά να αντιμετωπίσουμε αυτό το σενάριο κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε «ανησυχητικό» τον αυξημένο προστατευτισμό και απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη να δράσουν συντονισμένα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας είναι να αντισταθούμε στην άνοδο του προστατευτισμού, ο οποίος δείχνει ανησυχητικά σημάδια ανάκαμψης», ανέφερε ο Αλμούνια. «Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την τάση αυτή και να προστατέψουμε τις ανοιχτές αγορές σε κάθε ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η ΕΕ κάνει ό,τι είναι δυνατό να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς όλα τα κράτη, προκειμένου να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην κρίση, τόνισε ο Χοακίν Αλμούνια, προσθέτοντας πως κατά τη χθεσινή σύνοδο η ΕΕ «δεν απέρριψε κανέναν».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο Ισπανός Επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο μέλλον. Κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο οι προβλέψεις αυτές να αποδειχθούν είτε καλύτερες είτε χειρότερες. Σήμερα, πιστεύω ότι μάλλον θα αποδειχθούν χειρότερες, σημείωσε ο Αλμούνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα