Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στον Πρίνο

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 10:33

Στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο, στοχεύει η πρώτη φάση του γεωτρητικού προγράμματος της Ενεργειακής Αιγαίου, η οποία ως γνωστόν ελέγχει τις μετοχές της «Καβάλα Οϊλ».

Ηδη, χθες, έφθασε στην Καβάλα το γεωτρύπανο Jack up Energy Exerter της εταιρείας Northern Offshore, το οποίο βάσει της σύμβασης με την ελληνική εταιρεία, θα παραμείνει στην περιοχή επί 120 ημέρες. Ειδικότερα, το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει γεώτρηση συνολικού μήκους 3.200 μέτρων στο κοίτασμα Βόρειος Πρίνος, το οποίο μαζί με το κύριο κοίτασμα του Πρίνου, είναι τα μόνα παραγωγικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την παραγωγή του Βόρειου Πρίνου στα 3.400 βαρέλια ημερησίως, καθώς το τελευταίο διάστημα η ημερήσια παραγωγή έχει περιοριστεί στα επίπεδα των 1.000 βαρελιών ημερησίως. Στο συγκεκριμένο κοίτασμα τα συνολικά αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 40 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ απολήψιμα είναι τα μισά.

Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος, σε αυτό θα περιληφθεί κατά πάσα πιθανότητα και το κοίτασμα του Πεδίου «Ε», το οποίο θα αυξήσει τα απολήψιμα αποθέματα κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι γεωτρύπανο Energy Exerter είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών σε βάθη θάλασσας μέχρι και 91,5 μέτρα, έχοντας διαθέσιμο ύψος τα 112 μέτρα. Eίναι τύπου independent leg cantilever jack up και έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθη έως και 7.500 μέτρα.

Μ.ΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα