Μπερνάνκι: Πρέπει να γίνουν περισσότερα για το χρηματοοικονομικό σύστημα

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 20:36
UPD:21:43

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι τόνισε σήμερα πως το κρατικό σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να καταλήξει σε «βάσιμα κέρδη», αλλά θα πρέπει να γίνουν «ακόμη περισσότερα» για το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Κατά την ακρόασή του από τη Γερουσία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η αποτελεσματικότητα των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών, και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση ενός λογικού επιπέδου της χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τη στιγμή και την ένταση της ανάκαμψης».

Ωστόσο, ο Μπερνάνκι δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν πρόοδοι στο χρηματο-οικονομικό επίπεδο από το φθινόπωρο, θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα».

Επίσης αρνήθηκε ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ τράπεζες χωρίς ρευστότητα, οι οποίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, χαρακτηρίζοντάς τις «όλες βιώσιμες».

Ο Μπερνάνκι τάχθηκε για μία φορά ακόμη κατά της κρατικοποίησης τραπεζών, παραδεχόμενος ωστόσο πως το κράτος πραγματοποιεί πολλούς ελέγχους για να επαληθεύει εάν εκείνες που δέχθηκαν τη βοήθεια λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να ορθοποδήσουν ξανά.

Νωρίτερα η Fed είχε ανακοινώσει την έναρξη του σχεδίου της για την αναθέρμανση των πιστώσεων υπέρ της κατανάλωσης, με την διάθεση έως και 200 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση δανείων ύψους έως κι ενός τρισ. δολαρίων προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα