Καλός οιωνός θεωρήθηκε από πολλούς η άνοδος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα το Φεβρουάριο, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν την ανοδική αυτή τάση ως ένδειξη εξόδου από την κρίση.
Ο Steven Zhang και ο Qing Wang προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι παρά μια τεχνική διόρθωση λόγω βαθμιαίας ομαλοποίησης στη χρηματοδότηση των συναλλαγών (trading). «Είναι μάλλον απίθανο να θεωρηθεί ως ένδειξη βιώσιμης ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι από το παράρτημα της Morgan Stanley στο Χονγκ Κονγκ. «Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ανάκαμψη είναι στην πραγματικότητα εφικτή το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση κορυφαίου Κινέζου αξιωματούχου σχεδιασμού, οι κρατικές δαπάνες αναμένεται να υπερβούν τα 4 τρισ. γεν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα κατευθυνθεί στην κοινωνική πρόνοια προκειμένου ενισχυθεί το «δίχτυ ασφαλείας» της κοινωνίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό είναι ένα κρίσιμο μέτρο για την ομαλοποίηση των καταναλωτικών δαπανών στην Κίνα που θα οδηγήσει σε τόνωση της εγχώριας αγοράς και μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές.
Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα παροχής κινήτρων, καθώς ο αντίκτυπος της διεθνούς ύφεσης γίνεται περισσότερο αισθητός -ιδίως στις εξαγωγές της Κίνας.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι, επίσης, μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης καθώς έντονοι είναι οι φόβοι για το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών λόγω των 20 εκατομμυρίων μεταναστών που υπολογίζεται ότι είναι άνεργοι σήμερα στην Κίνα.