Υποκρισία καταλόγισε στην ΚΕΔΚΕ ο Γ. Αλογοσκούφης

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 15:16

«Υποκριτικό» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, το αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών των δήμων, εξαιτίας της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5%, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/04/1636676.htm .

Σε παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σχετική ρύθμιση, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% «έγινε ακριβώς για να αντικατασταθεί στους δήμους η απώλεια, που θα προερχόταν από την ήδη τότε συζητούμενη κατάργηση τους τέλους παρεπιδημούντων».

O κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% «έγινε ακριβώς για να αντικατασταθεί στους δήμους η απώλεια, που θα προερχόταν από την ήδη τότε συζητούμενη κατάργηση τους τέλους παρεπιδημούντων».

Υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο σχεδόν των πόρων από τα τέλη κυκλοφορίας πηγαίνει στους δήμους (από το 50% αυξήθηκε στο 90%), ο κ. Αλογοσκούφης παρότρυνε την ΚΕΔΚΕ «να μετρήσει τις απώλειες για τους τουριστικούς δήμους και τα επιπλέον έσοδα που παίρνει από το 20% της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, να τα δώσει κατά προτεραιότητα στους τουριστικούς δήμους».

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της ρύθμισης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης επισήμανε ότι η πρόβλεψη του νόμου για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, κατά 20%, και η απόδοση του 90% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο στις μεταφερθείσες μέχρι τώρα αρμοδιότητες». «Εμείς -υπογράμμισε ο κ. Τζανακούλης- δεν αποδεχθήκαμε ποτέ ότι με αυτά θα καλυφθεί και το 2% του τέλους παρεπιδημούντων».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοκούφης η αύξηση του ποσοστού των τελών κυκλοφορίας που θα δίδονται στους δήμους, από το 50% στο 90%, έγινε πράγματι για να χρηματοδοτηθούν οι νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει: «Η αύξηση του 20%, που ποτέ δεν συζητήθηκε με την ΚΕΔΚΕ, έγινε μονομερώς από την κυβέρνηση τότε, διότι (σσ. η κυβέρνηση) είχε στο μυαλό της ακριβώς ότι θα καταργούσε τα τέλη παρεπιδημούντων». «Αυτό -σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης- ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο και η ΚΕΔΚΕ το ήξερε».

«Δεν υπάρχει κανένα πραξικόπημα», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν η κυβέρνηση θέλει να δώσει παραπάνω χρήματα στους δήμους θα είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα