Κίνα: Στο 8% η οικονομική ανάπτυξη

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 07:42
UPD:10:33

«Είναι πιθανόν για εμάς να επιτύχουμε τον στόχο», είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, κατά την ετήσια ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Πεκίνο. «Η χώρα πρέπει να αναστρέψει την οικονομική συρρίκνωση το συντομότερο δυνατόν».

Πολύ κοντά στον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 8% βρίσκεται η Κίνα, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να αυξήσει το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γουάν (585 δισ. δολ.).

«Είναι πιθανόν για εμάς να επιτύχουμε τον στόχο», είπε ο Γουέν, κατά την ετήσια ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο της Κίνας, στο Πεκίνο. «Η χώρα πρέπει να αναστρέψει την οικονομική συρρίκνωση το συντομότερο δυνατόν».

Ο Γουέν προβλέπει ότι η Κίνα θα εξέλθει της παγκόσμιας ύφεσης και υποσχέθηκε «σημαντική αύξηση» των επενδύσεων. Μετά την ομολία του, ράλι έκαναν οι ασιατικές μετοχές. Η κατάρρευση των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε επτά χρόνια, αλλά και την απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής αναταραχής.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,1% στη 1:29 μ.μ. στο Τόκιο. Ο Shanghai Composite Index αναρριχήθηκε 1,8%, διευρύνοντας το μεγαλύτερο ράλι του σε τέσσερις μήνες. Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μιλά για οικονομική ανάπτυξη της Κίνας με ρυθμό 6,7%.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2009 κατά 32,6% στα 116 δισ. γιουάν (17 δισ. δολ.) κυρίως για να διατηρήσει την σταθερότητα στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ο στόχος της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό είναι φέτος στο 4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα