ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο 1,5%

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 14:45
UPD:14:46
REUTERS

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 2,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, υπό το βάρος της μεγάλης επιβράδυνσης που βιώνει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%, όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 2,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2007, μειώθηκε κατά 1,3%.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα αντανακλούν τη δραματική συρρίκνωση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και στο ενδεχόμενο να σηματοδοτήσει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αναφοράς ή και την πρόθεση υιοθέτησης μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επίσης τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία, με τους οικονομολόγους να αναμένουν σημαντικές προς τα κάτω αναθεωρήσεις. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, οι προβλέψεις κυμαίνονται από στασιμότητα έως και μείωση 1,0% για φέτος, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,5%-1,0%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα