Βρετανία: Πυρά από την αντιπολίτευση για την οικονομία

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 16:08

«Η σημερινή μείωση των επιτοκίων αποτελεί απόδειξη ότι η δεξαμενή συμβατικών όπλων της BoE για αντιμετώπιση της ύφεσης έχει στερέψει», δήλωσε ο αρμόδιος των Φιλελευθέρων για την οικονομία, Βινς Κέιμπλ.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, μετά τη νέα περικοπή των επιτοκίων της BoE κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ο αρμόδιος των Φιλελευθέρων για την οικονομία, Βινς Κέιμπλ, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνοδο του πληθωρισμού στο μέλλον.

«Η σημερινή μείωση των επιτοκίων αποτελεί απόδειξη ότι η δεξαμενή συμβατικών όπλων της BoE για αντιμετώπιση της ύφεσης έχει στερέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και υπό την απειλή του παρατεταμένου αποπληθωρισμού και της ύφεσης, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να στραφεί στην ποσοτική χαλάρωση είναι αδιανόητη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ούτως ώστε η ριζική αυτή πρωτοβουλία να μην μας οδηγήσει από τον αποπληθωρισμό στον καλπάζοντα πληθωρισμό», συμπλήρωσε ο Κέιμπλ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του κορυφαίου οικονομολόγου του Συνδέσμου Βρετανικών Βιομηχανιών, Ίαν Μακάφερτι, ο οποίος χαιρέτησε την κίνηση της BoE, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι πιο αποδοτική, όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Independent» στο site της.

«Το συμβατικό όπλο μείωσης των επιτοκίων γίνεται ολοένα λιγότερο αποτελεσματικό ως μέσο τόνωσης της οικονομίας. Η στροφή προς την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης για αύξηση της προσφοράς χρήματος και τον απευθείας δανεισμό είναι ο καλύτερος τρόπος στήριξης της οικονομίας και αποκατάστασης του δανεισμού», δήλωσε ο Μακάφερτι.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Χάουαρντ ¶ρτσερ της IHS Global Insight, η μείωση των επιτοκίων στο 0,5% αποτελεί την τελευταία μείωση επιτοκίων για χαλάρωση των πιέσεων που ασκούνται στην κερδοφορία των τραπεζών. «Η ποσοτική χαλάρωση θα αποτελέσει αναμφίβολα το προπύργιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Τράπεζας της Αγγλίας να δώσει ώθηση στην οικονομία», αναφέρει.

Σύμφωνο βρίσκει η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και τον κορυφαίο αναλυτή του Ινστιτούτου Αναλυτών, Γρέιαμ Λιτς, ο οποίος δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε θερμά το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θεωρούμε πιο αποτελεσματικό εφόσον υιοθετηθεί δυναμικά από την Τράπεζα της Αγγλίας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα