Ισχυροποίηση του ευρώ

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 06:23
UPD:06:30

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τον ρυθμό μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, βοηθώντας στη διατήρηση της ελκυστικότητας του νομίσματος.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα προσέγγισε τα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά τη δήλωση μέλους της ΕΚΤ ότι η μείωση του κόστους δανεισμού δεν θα γιατρέψει την οικονομική κρίση και πως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να προκαλέσει έκρηξη. Το ουόν της Ν. Κορέας υποχώρησε καθώς οι ασιατικές μετοχές αντέστρεψαν την άνοδο που σημείωναν νωρίτερα, περιορίζοντας την όρεξη για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στο 1,2683 δολ. στις 11:51 π.μ. στο Τόκιο από 1,2653 δολ. που ήταν αργά στις 6 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 124,79 γιέν από 124,34 γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 98,39 γιέν έναντι του δολαρίου από 98,25 γιέν την εβδομάδα που πέρασε.

Το ουόν υποχώρησε 0,4% στα 1.556,55 ανά δολάριο ΗΠΑ σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd., διευρύνοντας τις απώλειες των πέντε εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI των ασιατικών μετοχών υποχώρησε 1,2% μετά την άνοδο που σημείωνε νωρίτερα έως 0,4%.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά από κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι η Ιαπωνία εμφάνισε έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε 13 χρόνια.

Πτωτικά κινήθηκε το ιαπωνικό νόμισμα μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμφάνισε έλλειμμα 172,8 δισ. γιέν (1,76 δισ. δολ.) από 15,3 δισ. γιέν που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Χθες η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί για πρώτη φορά από τον B Παγκόσμιο Πόλεμο και το εμπόριο να μειωθεί τα μέγιστα σε 80 χρόνια. Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι πιο απαισιόδοξη από την αντίστοιχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιανουάριο που προέβλεψε για φέτος οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα