Λευκός Οίκος: Εκκληση Σάμερς για μεγαλύτερη ζήτηση

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 06:18

Η παγκόσμια οικονομία έχει «ανάγκη από μεγαλύτερη ζήτηση» και η G20 θα πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την ανάγκη σε αυτούς τους καιρούς που απαιτούν «μία έκτακτη άσκηση των δημοσίων εξουσιών», τονίζει σε χθεσινή δημοσιευμένη συνέντευξή του ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμερς.

«Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Η ημερήσια διάταξη που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτή της παγκόσμιας ζήτησης», τονίζει ο Σάμερς στη συνέντευξη στους Financial Times, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας.

«Στον τομέα της μακροοικονομίας, για να επιτύχει καλά αποτελέσματα, η G20 οφείλει να εστιασθεί στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο κόσμος έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ζήτηση», τονίζει ο Σάμερς, για τον οποίο η παρούσα συγκυρία απαιτεί «μία έκτακτη άσκηση των δημοσίων εξουσιών στους καιρούς αυτούς».

Λιγότερο από έναν μήνα πριν τη σύνοδο των ηγετών των κρατών της G20 στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, η έκκληση του Σάμερς έρχεται να συμπληρώσει και να επαυξήσει την παραίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζήτησε από τα κράτη να θέσουν σε εφαρμογή και νέα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης για το 2010.

Για να δικαιολογήσει τον αύξοντα ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην οικονομία ο κρατικός τομέας, ο Σάμερς δηλώνει στους FT: «η ιδέα ότι η οικονομία μπορεί να αυτορυθμισθεί και να ορθοποδήσει μόνη της σε γενικές γραμμές είναι ορθή, όμως είναι εξίσου λανθασμένη κάποιες φορές μέσα σε έναν αιώνα, κι αυτή είναι κι η σημερινή περίπτωση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα