Η πρώτη μείωση στις τιμές καταναλωτή από το 2002 καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στην Κίνα πυροδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενο αποπληθωρισμού. Αξιωματούχοι και αναλυτές σπεύδουν πάντως να διασκεδάσουν τους φόβους για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, ο δείκτης καταναλωτή υποχώρησε το Φεβρουάριο κατά 1,6% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Η εν λόγω μεταβολή αποδίδεται από τους αξιωματούχους στις υψηλές τιμές του Φεβρουαρίου 2008, τότε που ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο 8,7% σημειώνοντας ρεκόρ 12ετίας.
Η πτώση του δείκτη οφείλεται, επίσης, στην υποχώρηση των τιμών στα τρόφιμα και στη μείωση των τιμών εμπορευμάτων παγκοσμίως, καθώς πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι βιομήχανοι έχουν προβεί σε υποτιμήσεις λόγω πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας.
Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μετάβαση της κινεζικής οικονομίας από τον πληθωρισμό και την «υπερθέρμανση» της οικονομίας, που ήταν τα κύρια προβλήματα της περασμένης άνοιξης, στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και της υποχώρησης της ανάπτυξης που προβληματίζουν φέτος τους παράγοντες της αγοράς.
«Ο αποπληθωρισμός είναι σύμπτωμα αδυναμίας των πραγματικών οικονομιών και ένδειξη πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στη βιομηχανία η οποία στερεί από τις επιχειρήσεις τη διαπραγματευτική τους ισχύ», επισημαίνει η Jing Ulrich, πρόεδρος του τμήματος κινεζικών μετοχών της JP Morgan.
Η κορυφαία αναλύτρια υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο αλλά βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και μεταβολές του συντελεστή ελάχιστων αποθεματικών με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.
Πηγή: The Guardian