ΔΝΤ: Καθυστερεί η απομάκρυνση του «τοξικού» ενεργητικού

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 16:30
UPD:16:36

Οι προηγμένες οικονομίες του πλανήτη κάνουν πολύ μικρά βήματα όσον αφορά στην απομάκρυνση του «τοξικού» ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών, διακινδυνεύοντας μια πιθανή ανάκαμψη εντός του 2010, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης (των τραπεζών) τα πράγματα καθυστερούν πολύ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στο Reuters. «Αν συνεχιστεί αυτό για τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, τότε η ανάκαμψη το 2010 θα είναι δύσκολη», πρόσθεσε.

Η προειδοποίησή του έρχεται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ προβλέπει αρνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2009. Τον Ιανουάριο, ο διεθνής οργανισμός είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,5%. Ωστόσο, μετά τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του.

Ο Στρος-Καν επανέλαβε σήμερα την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα μέσα του 2010, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα δράσουν άμεσα και οι τράπεζες θα «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους.

Αναφερόμενος, τέλος, στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση του τοξικού ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να διευκρινίσουν πως ακριβώς θα το κάνουν αυτό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα