Παγκόσμια Τράπεζα: Ζοφερές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 09:20
UPD:09:22

Προς τη χειρότερη ύφεση από την δεκαετία του 1930 οδεύει η παγκόσμια οικονομία, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται φέτος στο 1% με 2%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, δήλωσε ο Ζέλικ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Mail, απευθύνοντας έκκληση προς τα πλούσια κράτη να αναλάβουν περαιτέρω δράση προκειμένου να «γεφυρώσουν» το οικονομικό κενό που δημιουργήθηκε από τον απομάκρυνση κεφαλαίων από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Η υπόθεσή μου είναι ότι ανάπτυξη θα μειωθεί πιθανότατα περίπου κατά 1-2%», ανέφερε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Έχουμε να δούμε τέτοια νούμερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σημαίνει από τη δεκαετία του ‘30», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποίησε, άλλωστε, χθες ότι ο κόσμος θα βιώσει μια «μεγάλη ύφεση» και παραδέχτηκε πως οι προηγούμενες προβλέψεις του για οικονομική στασιμότητα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

Σύμφωνα με τον Ζέλικ, οι ηγέτες της G20, που θα συναντηθούν στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το τραπεζικό σύστημα, παρά στη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα